Afgelopen week werd er door een aantal inwoners van Culemborg aangifte gedaan van oplichting of poging oplichting. Zij werden door verkopers aan de deur benaderd om lid te worden van een vereniging die loten en goederen inkoopt. De prijzen die op de loten vallen worden verdeeld onder de leden. Tevens kunnen de leden profiteren van kortingen op diverse goederen die ook collectief worden ingekocht. Des te meer leden des de groter de korting of des te meer kans men heeft op een prijs in de loterij.

 

Door de verkopers wordt verteld dat men voor een bepaald bedrag lid kan worden van deze vereniging en vervolgens wordt aan de deur een contract ingevuld. In dit contract worden de naam, adres en bankgegevens genoteerd. Vervolgens wordt een handtekening gevraagd. Door veel mensen wordt vervolgens, zonder het contract door te lezen, een handtekening gezet. Wanneer de verkoper weg is en men rustig het contract doorleest blijkt dat men heeft getekend voor een automatische incasso van een geldbedrag, dat veel hoger is, dan uit het verkooppraatje bleek. In het contract staat tevens dat men het lidmaatschap alleen schriftelijk kan opzeggen binnen de daarvoor geldende termijn.

Aanhoudingen
Aan de hand van de aangiften werden een 26-jarige inwoonster van Eindhoven en een 27-jarige inwoner van Geldrop als verdachten aangehouden.
Na onderzoek en overleg met justitie, werd besloten dat de aangehouden verdachten enkel vervolgd konden worden voor het venten (colporteren) zonder vergunning. Er was onvoldoende bewijs om de verdachten voor oplichting te vervolgen.

De politie waarschuwt iedereen die wordt benaderd op de hierboven genoemde wijze, om eerst het contract goed door te nemen alvorens te ondertekenen.
 
bron:Politie Gelderland-Zuid