De Stichting Innovatief Zijpe heeft het idee voor een educatief en recreatief centrum  verder uitgewerkt tot een heus plan, Zeemo. De elk-weervoorziening heeft als uitgangspunt dat wat de bezoeker binnen ziet en leert, buiten kan ervaren en beleven. De stichting heeft aan het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader+ een bijdrage van à¢?¬ 135.000 gevraagd om de eerste drie fases van het plan te kunnen uitvoeren.

Vlak voor het zomerreces heeft Leader+ de subsidie toegezegd in de overtuiging dat Zeemo een uitstekende aanwinst is voor het toeristisch recreatief aanbod Kop van Noord-Holland.

In de Kop logeren jaarlijks honderdduizenden gasten. De meesten willen graag hun vakantie op het strand doorbrengen. Op kille dagen zoeken zij elders hun vermaak maar zand, zee en duinen blijven de grootste trekkers van dit gebied. Ook zijn er toeristen die vooral komen voor de unieke kustnatuur en de uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden in de Kop van Noord-Holland. Toch blijft er een behoefte bestaan aan meer recreatief toeristische elk-weervoorzieningen. Zeemo kan aan deze vraag voldoen en heeft de ambitie de bezoeker een andere kijk op de Kop te geven, ook in het voor- en naseizoen.

Zeemo, een combinatie van thema's
De initiatiefnemers gaan ervan uit dat in 2008 de poorten van Zeemo opengaan. De verwachting is dat het centrum jaarlijks tussen de 150.000 en 200.000 bezoekers zal trekken. Zeemo brengt buiten naar binnen en binnen naar buiten! De natuurontwikkeling rondom het educatief recreatief centrum speelt dus een belangrijke rol in het totale concept. De omgeving is bepalend voor de inhoud. Er zal dan ook aandacht besteed worden aan de bloembollenvelden, cultuurhistorie, duurzame energie en de zeewering en het waterbeheer. Behalve Leader+ zijn ook natuurorganisaties, Hoogheemraadschap Noorderkwartier, ECN, PriceWaterhouseCoopers, Zijper ondernemers uit de toeristische en de bloembollensector, de gemeente Zijpe en de provincie Noord-Holland bij het project betrokken.

Spelend leren
Zeemo wil zich voornamelijk richten op kinderen tussen de 4 en 14 jaar die het centrum met hun (groot)ouders of met hun schoolklas bezoeken. In Zeemo kun je spelen, mag je voorwerpen aanraken en kun je iets maken. Alles draait om het doen, spelen en leren. Ook voor volwassenen zal Zeemo aantrekkelijk zijn. Het is altijd interessant om te weten hoe de kustverdediging van deze regio - die grotendeels onder het zeeniveau ligt - is opgebouwd en hoeveel er van de wind en de vele zonuren die er tà³ch zijn, gebruik gemaakt wordt. Mede initiatiefnemer ECN informeert de gasten graag in Zeemo over deze soorten van duurzame energie.

bron:Leader+