Gedurende de maanden juni t/m september maakt de Rijksuniversiteit Groningen aan de bewoners en bezoekers van die stad duidelijk hoe de wereld in elkaar zit. In de Martinikerk is een 17m lange slinger van Foucault te bewonderen die laat zien dat de aarde draait. Langs de Herestraat en Hereweg, in het centrum van Groningen, is een model van het complete zonnestelsel opgesteld: à©à©n stap is twee miljoen kilometer. Beide activiteiten zijn georganiseerd in het kader van het wereldwijde jaar van de natuurkunde.
Op schaal 1 op 2½ miljard strekt het zonnestelsel - de zon en negen planeten - zich uit over 2300 meter. Tussen het Waagplein/Grote Markt, waar de zon (55cm diameter) bij Bakker Bart hangt, en de hal van het Martini-ziekenhuis in Groningen-Zuid, waar planeet Pluto is te vinden (1mm diameter), bevinden zich de acht andere planeten in de etalages van verschillende winkels. Informatieve panelen bij alle hemellichamen bieden nadere beschrijvingen en mooie kleuren-foto's. Het schaalmodel geeft een goed beeld van de relatieve afstanden en afmetingen en in het bijzonder van de "leegte" van het zonnestelsel. Een leuke en leerzame wandeling voor de zomervakantie. Bakker Bart beloont diegenen die minstens zes planeten hebben bezocht.
Historisch experiment
Voor wie nog twijfelt: de aarde draait echt en dat kan iedereen zelf vaststellen in de Martinikerk in Groningen. Daar wordt een historisch experiment, te weten de"Slinger van Foucault" herhaald. De proef - voor het eerst uitgevoerd in 1851 - laat onomstotelijk zien dat de aarde draait. Aan de slinger van 17 meter lang hangt een kogel van 25 kilogram: in 30 uur draait de aarde "onder" de slinger weg. Gedurende die dertig uur worden staafjes rondom de slinger door de slinger omver geworpen. De bezoeker kan na een kwartiertje kijken het effect al waarnemen. De Groningse slinger is een replica van de slinger in de Millennium toren in het Duitse Magdeburg en hing eerder in de Dom aldaar. Met de plaatsing van de slinger in Groningen is een stukje historie terug. De beroemde Groninger natuurkundige Kamerlingh Onnes is in 1876 gepromoveerd op een proefschrift over `s-werelds beroemdste slinger.
Wetenschapscircus
Op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 juni staat in de Groninger binnenstad de natuurkunde centraal. Winkels, groot en klein, variërend van een togamaker tot een gereedschapswinkel, geven gastvrijheid aan RUG wetenschappers. Tijdens de openingstijden van de winkel worden er verrassende proeven gedaan, veelal passend bij het aanbod van de winkel.
bron:Rijksuniversiteit Groningen