Vandaag heeft de Deense woongigant JYSK (spreek uit Juusk) haar eerste vier winkels geopend in Nederland, in Lelystad, Arnhem, Heerhugowaard en Zoetermeer.  Nederland is het 25e land waar JYSK zich vestigt. De officiële opening vond plaats in Lelystad en werd verricht door de Deense Ambassadeur, de loco-burgemeester van Lelystad en de oprichter van JYSK, Lars Larsen. Deze winkels vormen de eersten van een serie van zo'n 75, welke allemaal in de komende 5 jaar geopend zullen worden. Momenteel heeft JYSK zo'n 1150 winkels in 24 landen. JYSK biedt een assortiment van voornamelijk artikelen voor bed, bad en wonen tegen zeer scherpe prijzen.

Achtergrond JYSK
JYSK is opgericht in 1979 in Arhus, een stad in de streek Jutland in Denemarken. De naam JYSK refereert naar inwoners van deze streek en staat synoniem voor betrouwbaar en bescheiden. In eerste instantie verkocht Lars Larsen alleen matrassen, dekbedden en kussens in zijn winkel, maar inmiddels kan de consument ook terecht bij JYSK voor klein meubilair, bedtextiel, benodigdheden voor de badkamer en allerlei huishoudelijk textiel. In de zomer wordt de collectie aangevuld met tuinmeubilair, barbecues en andere vrijetijdszaken zoals tenten en slaapzakken.

Beste prijs/kwaliteit verhouding
JYSK wil zich onderscheiden door het beste aanbod, van de beste leveranciers, tegen de beste prijs te bieden. Een formule waarvan verwacht wordt dat deze in Nederland ook aanslaat. Het logo van de winkel bevat een gans, aangezien matrassen en kussens, de belangrijkste producten binnen het assortiment, vaak zijn gevuld met ganzenveren.

Oprichter Lars Larsen
Lars Larsen staat na 27 jaar nog steeds aan het hoofd van de organisatie en is een zeer bekend en geliefd persoon in Denemarken. Met een geschat vermogen van 1,16 miljard euro is hij een van de vijf rijkste Denen. In Nederland, dat onder JYSK Nordic valt, zal Hans Hannink de uitbreiding van JYSK leiden vanuit het hoofdkantoor in Arnhem.

Uitbreiding
De Nederlandse organisatie zal een pilot zijn voor expansie naar het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is, in tegenstelling tot alle andere JYSK landen, gekozen voor een meer gedecentraliseerde aansturing vanuit het Deense hoofdkantoor. Vooral de mate van competitie op de Nederlandse markt is reden om meer verantwoordelijkheid te leggen bij het Nederlandse management team. Tot eind van het jaar zullen er  drie nieuwe vestigingen bijkomen en volgend jaar nog eens tien. Deze zullen vooral geopend worden op locaties buiten de stadscentra, in de buurt van meubelboulevards. In Duitsland is JYSK al aanwezig, maar voert daar de winkels onder de naam Dänisches Bettenlager. Vanuit het Duitse hoofdkantoor worden Oostenrijk en Zuid-Europa aangestuurd.

bron:Gci holland pr