De landmachtmilitair die een USB-stick met gerubriceerde informatie kwijtraakte, is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat heeft minister Kamp zojuist bekend gemaakt. Er is aangifte van de tijdelijke vermissing gedaan bij de Koninklijke Marechaussee. Onderzocht wordt of de kapitein in strijd met de dienstvoorschriften heeft gehandeld, omdat dergelijke informatie alleen met toestemming van leidinggevenden en onder de voorgeschreven voorwaarden van de werkplek mag worden meegenomen.

De betrokken officier heeft gerubriceerde informatie verwerkt op een privé USB-stick. Daarop stonden gegevens voor de overdracht van de eerste naar de tweede rotatie special forces in de regio Kandahar. Deze informatie is verouderd en vormt daarom geen bedreiging voor   de huidige en komende operaties in het gebied. Volgens Kamp bevatte de gegevensdrager geen Rules of Engagement. Alle medewerkers van het ministerie krijgen binnenkort een brief van de bewindsman waarin ze nog eens worden gewezen op de consequenties en sancties die staan op het verliezen van gerubriceerde informatie.
In het kader van het onderzoek heeft de Marechaussee ook de PC in beslag genomen van de vinders van de USB stick. Deze hadden de stick teruggestuurd aan de betrokken kapitein maar de informatie doorgespeeld aan de redactie van een Luxemburgs TV station die deze informatie deels openbaar maakte.
bron:MinDef