Studenten van de TU Delft demonstreren op dinsdag 14 juni hun zelf gefabriceerde golfrobots. Deze apparaten moeten, op een afstand van 15 meter, proberen een golfbal in à©à©n keer in de hole te slaan. De robots nemen het, behalve tegen elkaar, ook op tegen golfers van vlees en bloed, zoals Humberto Tan, presentator bij Studio Sport en in zijn vrije tijd een goed golfer.

Voor de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde hebben diverse teams van eerstejaarsstudenten van de TU Delft golfrobots ontworpen en gebouwd. Tijdens de finale van de Ontwerpwedstrijd, op dinsdag 14 juni, moet blijken welk team de beste automatische golfer gemaakt heeft.

De golfrobots moeten de bal vanaf een gewone tee slaan en daarbij gebruik maken van een standaard golfclub (een ijzer-7). De golfballen mogen ook niet over de grond geslagen worden, want rondom de hole bevinden zich opstaande randen. De ballen moeten dus in à©à©n keer door de lucht in de hole worden gemikt. Verder mag de golfrobot niet hoger zijn dan twee meter en moet de baan van de bal (hoog of laag) zijn in te stellen. De verwachting is dat het team dat in staat is om binnen drie pogingen een hole-in-one te slaan een grote kans heeft om de Ontwerpwedstrijd te winnen.

De golfrobots nemen het tijdens de finale overigens niet alleen tegen elkaar op maar ook tegen golfers van vlees en bloed. Een van hun tegenstanders is Studio Sport-presentator en getalenteerd amateurgolfer Humberto Tan. Ook is (onder voorbehoud) Rinus Blankers, winnaar van de Nationale Putkampioenschappen, in Delft aanwezig om de robots uit te dagen.

De ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun golfrobots een geldprijs verdienen. Het Ontwerp Project voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde vindt dit jaar al voor de negende keer plaats. De afgelopen jaren bouwden de studenten onder meer kabelfietsen , waarmee ze langs een kabel verticaal omhoog reden, skatebrakes en dart-o-maten . De ontwerpwedstrijd betekent voor de studenten ieder jaar weer een nuttige oefening in het vertalen van een technisch concept naar de echte praktijk.

De wedstrijd vindt plaats op dinsdag 14 juni van 10.00 uur tot ongeveer 15.30 uur, en wel và³à³r het gebouw van de opleiding Werktuigbouwkunde aan de Mekelweg 2 in Delft. Humberto Tan speelt vanaf 15.00 uur tegen de robots. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.

In de dagen voorafgaand aan de finale van de Ontwerpwedstrijd is een aantal Delftse golfrobots overigens ook al te bewonderen rond het prestigieuze golftoernooi KLM Open in Hilversum. Eerst op dinsdag 7 juni in een voor de jeugd georganiseerde Golfshow (à©à©n robot) en daarna op alle vier de speeldagen van het eigenlijke toernooi (donderdag 9 juni t/m zondag 12 juni). Op elke speeldag spelen steeds twee golfrobots een onderlinge wedstrijd. Dagelijks te zien in het Promodorp van 16.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.

bron:TU Delft

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular