Zeventig inwoners van Bentelo, gemeente Hof van Twente, worden tijdelijk gevacueerd vanwege de demontage van de zwaarste vliegtuigbommen die ooit in Nederland zijn gevonden. Het gaat om twee zogenoemde 1900 ponders uit de Tweede Wereldoorlog, afkomstig van een neergestorte Britse bommenwerper.

Medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) van de Koninklijke Luchtmacht hebben de geborgen bommen iets verder op het terrein opgeslagen om de voortgang van de berging niet te hinderen. In een tweede veiligheidscirkel van 750 meter moeten 58 bewoners tijdelijk binnen blijven. De EOD haalt het ontstekingsmechanisme uit de explosieven. Vervolgens worden ze op een nog onbekende locatie tot ontploffing gebracht. Het is mogelijk dat er nog meer projectielen rond het wrak aanwezig zijn.

De viermotorige Short Stirling van de RAF stortte s nachts op 28 augustus 1942 neer in een weiland in de gemeente Hof van Twente. Sedert maandag 4 april is de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht bezig met de opgraving van het toestel. Naast de bommen verwacht men ook de stoffelijke resten van vier bemanningsleden aan te treffen.

bron:ministerie van Defentie