De Explosive Ordnance Disposal (EOD) van de Koninklijke Luchtmacht, beter bekend als Explosieven Opruimingsdienst, zal op vrijdag 6 mei om 10.00 uur de ontstekingsmechanismen van drie 1900-ponders demonteren. De bommen zijn gevonden bij bergingswerkzaamheden van een Britse Short Stirling MK 1 in Bentelo (gemeente Hof van Twente). Ze zullen onschadelijk worden gemaakt op het zanddepot De Bree bij Goor.

De berging van de Short Stirling MK.1 bommenwerper is tot nu toe zeer succesvol verlopen. Zo zijn er stoffelijke resten van de bemanningsleden gevonden, is er veel munitie boven gehaald, zijn de motoren van het vliegtuig aangetroffen à¨n drie van de mogelijk vier 1900-ponders gevonden. De operatie staat onder leiding van kapitein Hans Spierings, bergingsofficier van het Logistiek Centrum KLu.

De Koninklijke Luchtmacht begon op maandag 4 april met de berging. De viermotorige Short Stirling maakte in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 augustus 1942 deel uit van een armada van 306 bommenwerpers op weg naar de Duitse stad Kassel. Een Duitse nachtjager schoot het toestel neer. Alle zeven bemanningsleden, afkomstig uit Engeland en Nieuw-Zeeland, lieten daarbij het leven.

bron:Ministerie van Defentie