Julya Lo'ko, Daniël Sahuleka, Wieteke van Dort, Rudy van Dalm en tv-kok Lonny
Gerungan zijn enkele van de artiesten, die op zaterdag 3 september a.s. in het Congres Gebouw in Den Haag zullen schitteren tijdens het 'Gala van het Indische lied'. De artiesten, die evergreens uit het grijze koloniale verleden nieuw leven inblazen, worden begeleid door de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

 

Het concert moet worden gezien als een serieuze poging van Het Indisch Huis te Den Haag om het Indische lied voor de ondergang te behoeden. Doelbewust is er ook voor gekozen om enkele nu nog onbekende Indische artiesten door middel van dit concert aan een groot publiek voor te stellen.

Het 'Gala van het Indische lied' wordt gepresenteerd onder de titel 'De Weduwe van
Indië leeft!', waarmee wordt ingehaakt op het lied 'Arm Den Haag', waarin Wieteke
van Dort de regeringsstad als 'Weduwe van Indië' bezingt. Voor Wieteke van Dort, als vertolkster van het Indische lied vooral bekend in haar creatie als tante Lien, zal haar 'lijflied' tijdens het concert samen met de rapper DJAGA (Nick Tjampoeran) ten gehore brengen. Stanley Hillebrandt, directeur van Het Indisch Huis, zegt over het concert: 'In de twintiger en dertiger jaren en ook na de tweede wereld oorlog zijn er in Nederland en in het voormalige Nederlands-Indië tal van liedjes geschreven, die bol staan van verlangen, heimwee en melancholie. Jarenlang werden deze liedjes overal in Nederland vertolkt. Rudy van Dalm is bijvoorbeeld een tycoon van het Indische lied. In de zestiger en zeventiger jaren was het heel gewoon dat Indische popsterren als Anneke Grà¶nloh, The Blue Diamonds, Sandra Reemer en Rosy & Andres de Indische liedjes op hun repertoire zetten. Daarna lijkt het Indische lied een beetje in de vergetelheid te zijn geraakt. In het kader van de taak van Het Indisch Huis om de Indische cultuur in ons land
over te dragen aan volgende generaties hebben wij de Indische Zomer, die tot eind
september in Den Haag wordt gehouden, aangegrepen om een 'gala van het Indische lied' te organiseren. Bij de samenstelling van het programma hebben we gekozen voor artiesten die hun sporen in de Nederlandse showbizz al lang hebben verdiend en daarnaast geven we een aantal jonge Indische artiesten de kans om door middel van dit concert hun doorbraak te maken. En natuurlijk hopen we dat deze jonge artiesten het Indische lied ook op hun repertoirelijst zullen zetten, zodat dit stukje bijzondere cultuur van ons koloniale verleden ook voor latere generaties bewaard blijft. Verschillende van de evergreens over en uit de Gordel van Smaragd zijn speciaal voor dit gala ook in een nieuw jasje gestoken'.

bron:Stichting Het Indisch Huis