De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft namens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bij de gemeente Krimpen aan den IJssel een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend voor de aanleg van een detentieboot. Het gaat over à©à©n van de twee nieuwe boten die in opdracht van de Dienst Justiële Inrichtingen worden gebouwd. De Dienst Justiële Inrichtingen heeft nu al twee detentieboten in Rotterdam. De derde boot wordt naar verwachting in januari 2006 in gebruik genomen.

De derde detentieboot wordt afgemeerd bij de firma Hollandia aan de Industrieweg 2-a te Krimpen aan den IJssel. De nieuwe detentieboot heeft een totale capaciteit van ca. 150 cellen (300 plaatsen). De twee detentieboten in Rotterdam hebben een totale capaciteit van ca. 760 plaatsen. De Rijksgebouwendienst is nog in gesprek met diverse gemeentes om een ligplaats te vinden voor de vierde detentieboot.

Het ontwerp van de detentieboot in Krimpen aan den IJssel is opgebouwd uit een bovenbouw van drie bouwlagen van in totaal circa negen meter hoogte, op een betonnen ponton. De hoofdafmetingen zijn circa 103 meter lengte x 22 meter breedte. De boot heeft een diepgang van 3,5 meter. Op de eerste bouwlaag bevinden zich de entrees, het activiteitencentrum, de bezoekruimte, kantoren en de isoleerafdeling. Op de tweede en derde bouwlaag zijn de cellen ondergebracht in twee leefgroepen. Per leefgroep is er een luchtplaats. In het ponton, dat een vrije hoogte heeft van circa drie meter, bevinden zich technische ruimtes en magazijnen.

De detentieboot wordt ingezet als huis van bewaring voor illegale vreemdelingen, waarvan de vreemdelingenpolitie bij aanhouding noch de nationaliteit noch de identiteit heeft kunnen vaststellen.

bron:Gemeente Krimpen aan de IJssel