Tips voor een zorgeloze vakantieperiode

Hoofddorp 24 Juni 2010

Norman is een marktleider en pionier in proactieve beveiligingsoplossingen en forensische malware tools. Miljoenen gebruikers vertrouwen op de Norman oplossingen zoals bijvoorbeeld beveiliging van enkele computers, netwerkbeveiliging, endpoint beveiligingsoplossingen en malware analyse tools, om hun waardevolle data te beschermen. Norman waarschuwt alle eindgebruikers om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen tegen cybercriminaliteit in de vakantieperiode.

De zomer wordt meestal geassocieerd met lange, luie dagen in de zon. Even geen zorgenà¢â‚¬¦

Echter niet iedereen heeft tegelijkertijd vakantie. Cybercrime stopt niet in de zomerperiode sterker nog, cyber criminelen hebben hoog seizoen in hun werkzaamheden en pieken juist gedurende deze periode.

Door enkele voorzorgmaatregelen te treffen maakt u het werk van de cybercriminelen moeilijker en ontmoedigt wellicht:

1. Vertel niet iedereen dat u afwezig bent
Sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en overigen worden veelal up-to-date gehouden betreffende de activiteiten die u verricht. Voorkom dat u uw netwerkprofielen bijwerkt met foto‘˜s of verhalen van uw vakantie(bestemmingen) terwijl u onderweg bent. Criminelen gebruiken ook het internet en kunnen zo door u op de hoogte gesteld worden dat u niet thuis bent.

Dit geldt ook voor automatisch antwoord bij afwezigheid / out-of-the-office reply gedurende uw vakantieperiode. Wanneer u dit moet gebruiken (policies) ga dan niet te diep in op de reden van afwezigheid en verwerk niet te veel persoonlijke informatie in dit bericht.

2. Programma updates gedurende de zomerperiode
Cybercriminelen hebben niet gelijk met u vakantie. Misschien neemt u uw computer mee op vakantie. Ons advies is om uw software updates in de gaten te houden en ga hier verstandig mee om. Waakzaamheid is hier geboden.

3. Wees voorzichtig met uw surfgedrag in internetcafà©s en met andere WLAN hotspots
Gedurende uw vakantie voert u wellicht enkele verrichtingen uit waarbij u het internet gebruikt zoals bij het controleren of beantwoorden van uw e-mail, sociale netwerksites en het uitvoeren van banktransacties.

Pas dan op! De Internetcafà©s en internettoegang hebben meestal niet dezelfde veiligheidseisen als u voor ogen heeft voor uzelf of op het werk. Sommige transacties of vertrouwelijke informatie kunt u beter pas versturen nadat u er zeker van bent dat de communicatie veilig is; zowel de inhoud als de internetverbinding ter plaatse. Norman raadt de internetcafà©s af bij het behandelen van vertrouwelijke informatie en bij banktransacties.

4. Back-up uw data
Als u uw computer, mobiele telefoon of andere apparaten gebruikt om uw data op te slaan gedurende uw vakantie wees dan bewust van het feit dat u zich niet bevindt in de vertrouwelijke à¢â‚¬Å“veiligeà¢â‚¬ omgeving. De kans is groter dat u uw apparaat vergeet, kwijtraakt of dat deze zelfs gestolen wordt.
Maak tijdig back-ups en encrypt uw vertrouwelijke informatie die u opgeslagen heeft op de apparaten die u meeneemt op vakantie uit voorzorg. Deze encryptie is zeker aan te raden overal waar u de apparaten gebruikt.

Laat de vakantie een prettige, zorgeloze periode zijn voor u en uw familie en voorkom onverwachte en onnodige verrassingen!

Enkele praktische links:
- "We told you so" - hindsight is usually correct
- Het groene boekje over internetbeveiliging

Meer informatie over Norman beveiligingsproducten en diensten:
Norman Data Defense Systems B.V. T.: +31 (0)23 78 90 222, [email protected], [email protected] of bezoek de website: www.norman.nl