Met de aanhouding van zes personen uit Katwijk, Leiden en Oegstgeest heeft de politie de diefstal en heling van ongeveer honderd fietsen opgehelderd. Een oplettende inwoner van de Leidse Merenwijk zette de politie op het spoor, toen hij de dieven aan het werk zag. De politie kon meteen de eerste aanhoudingen verrichten.

 

Twee maanden van onderzoek en verhoren leidden van de ene naar de andere verdachte. Tegenover de politie bekenden zij ongeveer honderd, veelal nieuwe fietsen te hebben gestolen en doorverkocht. Voor de meeste slachtoffers betekent dit dat ze hun fiets definitief kwijt zijn. Tijdens het onderzoek zijn slechts twaalf exemplaren teruggevonden en aan de eigenaren teruggegeven.

De dieven waren vooral in Katwijk actief. Daar werden vorig jaar 389 fietsen gestolen, met name op de Boulevard, de Tramstraat, de Zeeweg en het Hoornesplein. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kreeg de politie 245 aangiftes binnen van fietsendiefstal in Katwijk en omgeving.

Altijd aangifte doen De politie vraagt mensen om altijd aangifte te doen van diefstal, omdat de politie aangiften nodig heeft om verdachten te kunnen vervolgen. Dat dit niet altijd gebeurt, blijkt uit het feit dat verdachten soms diefstallen bekennen die bij de politie niet bekend zijn. Ook blijven regelmatig gevonden fietsen op het bureau staan.

De Katwijkse teamchef Van Duijvenbode riep bij de presentatie van de 'verontrustende' diefstalcijfers in maart mensen al op om alert te zijn. ,,Iedereen kan bedenken dat het vreemd is wanneer iemand een dure fiets in een busje zet. Dus bel meteen de politie, dan kunnen we er achteraan.

Preventietips Verder is het belangrijk om de fiets op slot te zetten, benadrukt de politie nog maar eens. Niet ten overvloede overigens: de aangehouden dieven konden een aantal fietsen buit maken omdat ze simpelweg niet op slot stonden.

bron:Politie Hollands-Midden