De jaarwisseling komt al weer snel dichtbij. Een avond vol met feest, gezelligheid, goede voornemens en natuurlijk een spetterende afsluiting: vuurwerk! De Dierenbescherming wil iedereen vragen om voor en tijdens de jaarwisseling goed aan de dieren te denken. Voor dieren is vuurwerk een zeer angstaanjagend verschijnsel. Nog steeds raken er veel dieren gewond wanneer ze op straat lopen en raken veel dieren kwijt doordat ze in hun paniek weglopen.

Er worden door de Dierenbescherming een flink aantal posters verspreid om mensen alert te maken voor vuurwerk en het gevaar voor dieren. De Dierenbescherming heeft voor zowel de vuurwerkgebruiker als voor de huisdierbezitter een aantal tips op een rijtje gezet, zodat de jaarwisseling ook voor de dieren fijn verloopt.

Voor de huisdierbezitter:
·Zorg ervoor dat u voor en tijdens de jaarwisseling uw kat binnen houdt en uw hond altijd aangelijnd uitlaat.
·Laat uw kat en/of hond chippen en doe bij hen een kokertje of een naamplaatje om.
·Zorg ervoor dat tijdens de jaarwisseling minstens à©à©n huisgenoot bij de dieren blijft.
·Angstig gedrag van uw huisdieren kunt u het beste negeren en zeker niet belonen. Te veel aandacht geven bevestigt voor uw huisdier alleen maar de spannende situatie.
·Laat de radio of TV en lichten aan en de gordijnen gesloten.
·Bij vogels kunt u een doek over de kooi hangen.
·Is uw huisdier erg bang voor vuurwerk, haal dan kalmeringstabletjes bij de dierenarts.
·Laat konijnen die buiten gehuisvest zijn niet los lopen en dek hun hok goed af.
·Zet uw paarden, ezels, pony's en runderen zoveel mogelijk op stal.

Voor de vuurwerkgebruiker:
·Koop geen knalvuurwerk maar siervuurwerk.
·Steek nooit vuurwerk af in de nabije omgeving van een dier. Controleer dus goed of er geen kleine dieren zoals egels in de buurt lopen. Let er op dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan, ook grotere dieren zoals paarden en koeien schrikken van vuurwerk.
·Waarschuw uw buren en de plaatselijke boeren op tijd als u van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen treffen.

bron:Dierenbescherming