D66-leider Boris Dittrich vindt dat het kabinet nog in 2005 moet besluiten tot lastenverlichting. 'Die lastenverlichting is hard nodig. Daar moeten we wat mij betreft niet mee wachten tot 2006', zegt Dittrich in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum, dat volgende week verschijnt. 'De financiële huishouding is op orde, dat mag ook wel eens gezegd worden.'

Dat D66 lastenverlichting wil doorvoeren, betekent volgens Dittrich niet dat het kabinet zijn beleid verder moet wijzigen. 'Nederland maakt een omslagperiode door. Dan moet je je niet van het ingeslagen pad laten leiden, je niet omver laten blazen door een beetje tegenwind'.

Wel vindt de D66-voorman dat innovatie meer aandacht moet krijgen en dat premier Balkenende, die leiding geeft aan het zogeheten Innovatieplatform met concrete acties moet komen. 'Het kabinet moet de aanbevelingen van het platform nu overnemen. Premier Balkenende zou zich wat mij betreft meer op de uitvoering van die aanbevelingen moeten richten dan op het debat over waarden en normen.'Dittrich vindt dat Nederland de laatste tijd teveel een 'klaagcultuur' heeft gekregen. Mensen die zich onderscheiden, worden naar beneden, naar de middelmaat getrokken. Het hebben van ambitie is verdacht. Ik wil een andere sfeer in Nederland, waarin de kracht in mensen wordt gezocht, we elkaar ruimte geven voor inspiratie en niet in het verleden blijven hangen. We zijn nu naar binnen gekeerd, terwijl we vroeger toch de wereldzeeën hebben bevaren.'Het blijft overigens onduidelijk of Dittrich de lastenverlichting wil voor de minima in het kader van de armoedebestrijding of voor de hogere inkomens in het kader van het kabinetsbeleid dat de rijken rijker wil maken.

bron:VNO-NCW