In antwoord op de desastreuze aardbeving in Pakistan van afgelopen
zaterdag, versterkt Dokters van de Wereld het reeds aanwezige team met 15 veldmedewerkers en zendt een vliegtuig met 22 ton aan medisch, logistiek en chirurgisch materiaal.

 

Vier veldmedewerkers van Dokters van de Wereld werkten al in Islamabad in het kader van langetermijnprojecten voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dit team is vanmorgen versterkt met een noodteam van 15 medische, chirurgische, verpleegkundige, verloskundige en logistieke professionals. Het totale team, verdeeld in drieën, zal in de twee zwaarst getroffen gebieden, Kashmir en de North-West Frontier Province (NWFP), basis gezondheidszorg leveren door middel van mobiele klinieken. Een chirurgisch team zal overheidsziekenhuizen in Kashmir en NWFP ondersteunen met goederen en materialen.

Dokters van de Wereld is als sinds 1997 aanwezig in Pakistan en heeft er drie projecten. In de regio Khanpur, ten zuiden van Punjab, heeft de lokale partner MCWAK (Maternity and Child Welfare Association of Khanpur) een project van Dokters van de Wereld overgenomen dat de kwaliteit van reproductieve gezondheidcentra verbetert in de regio. Het project runt nu onafhankelijk, waarbij Dokters van de Wereld alleen nog technische steun geeft.

In 2004 is Dokters van de Wereld in de provincie Punjab een tweede project gestart, en wel in overheidsopvangtehuizen voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dokters van de Wereld verzorgt in de opvanghuizen medische, psychologische en juridische steun, alsmede training van het personeel.

Jaarlijks zijn meer dan duizend vrouwen in Pakistan het slachtoffer van eermoord en worden honderden vrouwen in brand gezet door hun familieleden. Het derde project is Operatie Glimlach: plastische chirurgie voor vrouwen die verminkt zijn als gevolg van opzettelijke verbranding door vuur of zoutzuur.

bron:Dokters van de wereld