Slimme elektronische oplossingen in en om het huis -domotica- kunnen ouderen helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Zo kan domotica de bediening van verlichting vereenvoudigen, maar er ook voor zorgen dat hulpverleners eenvoudig toegang hebben tot het huis. Dit concludeert Vincent Steenbrink in zijn afstudeeronderzoek aan de Universiteit Twente. Hij presenteert een aantal oplossingen voor het toegangssysteem van woonhuizen, de verlichting en de personenalarmering. Vincent Steenbrink is de eerste die afstudeert als Master bij de opleiding Industrieel Ontwerpen, op 27 mei aanstaande.

Domotica-oplossingen kunnen oudere mensen aan een veilige en comfortabele woonomgeving helpen: geen moeilijk te bedienen hightech apparatuur, maar techniek die rekening houdt met beperkingen. Waarom zou bij het inschakelen van het bedlampje niet ook meteen de verlichting van gang en badkamer ingeschakeld kunnen worden, als een oudere 's nachts het toilet wil bezoeken? Waarom, bij het verlaten van het huis, niet à©à©n druk op de knop om alle apparaten in huis uit te schakelen, om vergeetachtigheid và³à³r te zijn? Het zijn dit soort oplossingen die het zelfvertrouwen en het gevoel van veiligheid vergroten.

Steenbrink presenteert hiervoor scenario's. Ook heeft hij gekeken naar een manier waarop hulpverleners eenvoudiger binnenkomen in geval van nood. Hij stelt daarvoor een tijdelijke pincode voor, die de hulpverlener per sms ontvangt en waarmee hij of zij toegang krijgt. Een veilig gevoel geeft bovendien een personenalarmering die niet alleen verbinding zoekt met een centrale maar ook uit voorzorg `kritische' apparaten zoals een oven uitschakelt. Voor de oplossingen die Steenbrink aandraagt, is geen nieuwe infrastructuur in huis nodig: ze werken met bestaande kabels en technieken.

Vincent Steenbrink is de eerste student die de Masteropleiding Industrieel Ontwerpen voltooit, van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen. Hij heeft zijn onderzoek gedaan bij bureau InDialoog in Enschede, www.indialoog.com.

bron:Universiteit Twente