De Dordtse musea, het Dordrechts Museum en SIMON VAN GIJN - museum aan huis, zijn volgens de gemeente ieder jaar voldoende gratis te bezoeken. Dat heeft het college in haar vergadering van 17 mei 2005 besloten.

Zij vraagt de gemeenteraad, de op 9 en 10 november ingediende motie om de toegang tot de reguliere museumcollecties gratis te maken, in te trekken. Redenen om de musea niet vaker open te stellen voor publiek zijn dat de vaste collectie niet (ruimtelijk) is gescheiden of is te scheiden van tijdelijke tentoonstellingen en dat delen van die vaste collectie daarvan deel (kunnen) uitmaken. Daarnaast zijn er voldoende mogelijkheden de musea gratis of met korting te bezoeken. Daarbij komt dat bij een permanente openstelling de musea de status van ondernemeing voor de BTW-heffing kwijt raken. Zij kunnen dan de betaalde BTW voor de aanschaf van goederen en diensten niet meer verrekenen. Een openstelling eens per maand levert het meest op. Niet alleen qua belangstelling maar ook financieel.

De musea zijn op dit moment gratis toegankelijk in het Museumweekend, in het weekend van Dordt Monumenteel en tijdens de Kerstmarkt. Dit jaar komt daar de Boekenmarkt bij. Bij elkaar zijn dit 8 weekenddagen. Daarmee komen beide musea in de buurt van het aantal dagen van de variant à©à©n gratig zondag per maand.

bron:Gemeente Dordrecht