Douane Rotterdam heeft vanaf juni 2005 circa 80 containers met merkvervalste kleding aangetroffen. Het betrof vooral sportkleding en sportschoenen van zeer bekende merken. De containers waren afkomstig uit China en bestemd voor Rusland. Meer dan 1 miljoen kledingstukken zullen vernietigd of gerecycled (waardoor het niet meer als kleding gebruikt kan worden) worden. Niet eerder legde de Douane een namaakzaak van dergelijke omvang bloot.

De namaaksmokkel kwam aan het licht tijdens een reguliere controle van de Douane. De kleding werd overgeladen in Rotterdam (en een klein deel in Amsterdam) om daarna getransporteerd te worden naar Sint Petersburg. Specialisten van de Douane stelden samen met de merkhouders vast dat de kleding merkvervalst was. Vooral de inferieure kwaliteit viel op. De kledingstukken en het schoeisel waren verder op een ongebruikelijke manier verpakt in samengeperste balen.

De Douane heeft de merkhouders (Stichting Namaak Bestrijding) op de hoogte gebracht. De Stichting Namaak Bestrijding zal er voor zorg dragen dat de namaak vernietigd en gerecycled wordt.

bron:MinFin