Zondag 6 november j.l. is er op de locatie van kookschool Keizer Culinair in Amsterdam vol spanning gestreden om een finaleplaats voor de wedstrijd 'Hobbykok van het Jaar 2005'. De juryleden beoordeelden de gemaakte gerechten naast kwaliteit, presentatie, techniek en smaak tijdens deze halve finale ook op kennis van de ingrediënten en gebruik van de tijd (het recept moest binnen anderhalf uur klaar zijn).

De volgende drie deelnemers zullen elkaar tijdens de finale weer ontmoeten:
Arthur Bremmer uit Uithoorn
Henri Straver uit Rotterdam
Pieter Briels uit Eindhoven

Arthur Bremmer verhaalt enthousiast: "Koken is gewoon een hobby. Maar wel een tijdrovende hobby, we zijn een beetje doorgeslagen. " Hij presenteert zijn recept in een prachtig boekwerkje met achtergrondinformatie en zijn visie op de opdracht van dit jaar, die luidde: steek een streekgerecht in een modern jasje. Pieter Briels heeft niet zo'n hoge dunk van de moderne koks: 'Zij zijn bezig stapeltjes te maken en combineren allemaal exotische ingrediënten. Van mij hoeft dat niet zo. Het komt de smaak helemaal niet ten goede. En dat is toch waar het uiteindelijk om gaat." Moderne kooktechnieken komen er bij zijn gerecht dan ook niet aan te pas. Overigens zullen beide heren aan de derde finalist, Henri Straver, nog een stevige competitie hebben. Hij werd vorige jaar namelijk tweede in de finale, en had dit jaar wederom een smaakvolle creatie bedacht, 'Pallet Zà©lande', een combinatie van verschillende vissoorten.

De drie finalisten nemen het tegen elkaar op tijdens de beurs Eten & Genieten in de stand van kookschool Keizer Culinair, Smaak en Zwilling op zondag 4 december in de RAI te Amsterdam. Tijdens de finale bestaat de jury uit Felix Wilbrink, culinair redacteur bij de Telegraaf, Eric van Veluwen, 's lands bekendste biologische chef en Gerard Koopmanschap, docent bij kookschool Keizer Culinair. Verder zal topkok Ron Blaauw, van restaurant Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel, de jury versterken.

Jury
De jury voor de halve finale bestaat uit de chefkoks Alain Caron en Pieter Damen, chefkok biologica Olivier van der Staal en Felix Wilbrink, culinair redacteur bij de Telegraaf. De jury beoordeelt de gerechten op een aantal criteria, waaronder kwaliteit, presentatie, techniek en smaak.

bron:Smaak