Het Gerechtshof te Leeuwarden heeft dinsdag een 58 jarige man in Hogerberoep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden voor zijn aandeel in de ontvoeringszaak van een 11 jarig meisje uit het Friese Olderberkoop in augustus 2003.

De man was in hoger beroep gegaan tegen een celstraf van zeven maanden die de rechtbank in Leeuwarden in juli had opgelegd. De man wist dat zijn kennis het meisje in augustus 2003 in haar woonplaats Oldeberkoop had ontvoerd. Hij noemde zichzelf ,,slechts een getuige''. Het hof vindt echter dat door hem de ontvoering van het meisje langer heeft geduurd. Hij heeft de ontvoeder geholpen en niet de politie gebeld, aldus het gerechtshof.

Het meisje fietste op 25 augustus 2003 naar school toen de ontvoerder haar dwong met hem mee te gaan. Zij dook twee dagen later op bij een hotel in Venlo. De dagen van haar ontvoering heeft ze voor een groot deel doorgebracht in de kofferbak van een auto, haar ogen en mond afgeplakt en geblinddoekt.

Op de avond van 26 augustus werd de verdachte door de ontvoerder vanuit een cafà© in het Limburgse Susteren gebeld met de mededeling dat hij het meisje had ontvoerd. De ontvoeder stelde voor dat de verdachte de gouden tip zou geven. De uitgeloofde 25.000 euro tipgeld zouden de mannen dan kunnen delen. De man ging niet op het voorstel in en vertelde het verhaal aan een kennis. Die lichtte uiteindelijk op 4 september de politie in.

Zowel de ontvoerder als de verdachte kon daardoor worden gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) had voor het hof een celstraf van zeven maanden geeist. De advocaat-generaal vindt namelijk dat de man voor medeplichtigheid van gijzeling de cel in moet. Dat vindt het hof echter overdreven, omdat de man niet de opzet had de gijzeling te rekken. Wel vindt het hof dat de Drent een verwijt te maken valt, omdat hij de gijzeling niet heeft gestopt.

bron:OM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular