Zeven Nederlandse bobsleeërs hebben zich donderdag gekwalificeerd voor deelname aan de Olympische Winter Spelen in Turijn. De drie remsters en vier remmers plaatsten zich tijdens de selectiewedstrijden in het Duitse Oberhof.

Jeannette Pennings, Kitty van Haperen en Urta Rozenstruik eindigden tijdens de startwedstrijd respectievelijk als eerste, tweede en derde. Christel Bertens finishte als vierde en wist zich hierdoor niet te plaatsen voor de Spelen.
 
Bij de heren gingen de felbegeerde kwalificaties naar het kwartet Sybren Jansma, Vincent Kortbeek, Arno Klaassen en Cesar Gonsalez. Zij eindigden voor de broers Arnold en Edwin van Calkar, die zich niet wisten te kwalificeren. Jansma wist zich al eerder met piloot Arend Glas te verzekeren van een Olympisch startbewijs voor de tweemansbob en was vandaag ook de beste remmer voor de viermansbob.
 
Voor zowel de remsters als de remmers geldt dat de definitieve samenstelling van de bobteams in een later stadium door bondscoach Harald Czudaj zal worden bepaald. Naast Arend Glas zijn ook de pilotes Eline Jurg en Ilse Broeders geplaatst. Beiden kwalificeerden zich al eerder voor deelname aan de wedstrijden in de tweebob voor vrouwen.
 
Rob Geurts tijdelijk aangesteld als coach Eline Jurg
Het bestuur van de BSBN (Bob en Sleebond Nederland) is overeengekomen dat op verzoek van Eline Jurg, Rob Geurts tijdelijk wordt aangesteld als persoonlijke coach van Team Jurg. Geurts is per direct begonnen en zwaait na de deelname van Jurg aan de Olympische Winter Spelen in Turijn weer af.
 
Ronald Buys, voorzitter van de BSBN: "In onze besluitvorming staat het presteren van onze atleten voorop. Wij denken hier met het faciliteren van het verzoek van Eline een positieve bijdrage aan te leveren".
 
bron:NOC*NSF