De Tibetaanse Ama Anu werd in maart 2001 gearresteerd omdat ze ´separatistisch materiaal' in haar bezit zou hebben. Dit materiaal zou afkomstig zijn van de Tibetaanse gemeenschap in India. Anu werd door de Chinese autoriteiten tot heropvoeding door arbeid' veroordeeld. De meerderheid van de Tibetaanse gewetensgevangenen en politieke gevangenen wordt vastgehouden in de Drapchi-gevangenis.

Op 22 maart 2005 werd Anu, na haar straf van vier jaar te hebben uitgezeten, vrijgelaten. Volgens eerste berichten gaat het nu goed met haar, maar wordt ze nog steeds in de gaten gehouden door de autoriteiten. De arrestatie van Lobsang Namgyal hield verband met de zaak van Anu. Namgyal is een monnik uit Lhasa. Hij werd een dag voor Anu vrijgelaten. De derde vrijlating betreft de Tibetaanse monnik Jampel Changchub. Hij was oorspronkelijk tot 19 jaar cel veroordeeld. Changchub was à©à©n van de Groep van Tien, monniken uit Lhasa die een pro-onafhankelijkheidsorganisatie
hadden opgericht. Ze werden in 1989 gearresteerd en onder meer veroordeeld voor ´deelname aan criminele activiteiten georganiseerd door een contrarevolutionaire groep' en ´spionage en illegaal de grens passeren'. Een van hun activiteiten was het vertalen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in het Tibetaans. In Nederland werken vijf Amnesty-groepen aan een dossier over de Drapchi-gevangenis.

bron:Amnesty International