Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) in samenwerking met politie Noord-Holland Noord en de FIOD-ECD in Noord-Holland drie verdachten aangehouden in een omvangrijke fraudezaak met illegale tewerkstelling. Sinds 2003 hebben zij enkele honderden Polen illegaal aan werk geholpen. Inmiddels zijn 2 verdachten in voorlopige hechtenis gesteld.

De verdachten regelden dat de Polen een tewerkstellings-vergunning kregen om als stagiair in Nederland te werken. In werkelijkheid gingen zij illegaal aan de slag. Dit gebeurde vooral in de agrarische sector. Zo werd vermoedelijk voor enkele honderdduizenden euro’s aan belasting en premies ontdoken.
De tewerkstellings-vergunning om als stagiair te mogen werken werd via het Centrum voor Werk Inkomen (CWI) verkregen door bij de aanvraag van de tewerkstellings-vergunning gebruik te maken van valse verklaringen en stempels van een Poolse school. Tijdens het onderzoek bleek de school echter van niets te weten en nooit studenten als stagiair naar Nederland te sturen.
Bij de verdachten zijn valse stempels, schoolverklaringen en studentenpassen aangetroffen. Ook werden afschriften van vervalste paspoorten gevonden. De verdachten regelden onder meer de valse verklaringen, werk en een onderkomen voor de illegaal tewerkgestelden.
bron:OM