Ruim 450 bestuurders van personenauto´s, voornamelijk voorzien van caravans, meldden zich vanochtend bij de service-info punten voor de grensovergangen op de rijkswegen A12, A16 en A67. Deze service-info punten zijn een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, de Douane en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit jaar waren ook Belgische, Duitse en Franse agenten op de verschillende locaties aanwezig. Het merendeel van de vakantiegangers hadden hun zaken goed voor elkaar en gingen met een tevreden gevoel de grens over.

Bij de grensovergang Bergh (A12) was het erg druk. Om 06.00 uur stonden de eerste vakantiegangers als te wachten en aan het eind van de ochtend was er door de ANWB zelfs extra Wegenwachthulp ingeroepen. Zij wogen de caravans en wierpen een technische blik op het geheel. Te lage bandenspanning, overbelading en defecte verlichting waren de meest voorkomende constateringen.

Een vakantieganger die zijn caravan extra had beladen met 100 liter water, omdat dat dat hier zo lekker is, moest de tank leeg laten lopen en een deel van de inventaris van de caravan in het trekkende voertuig overladen om weer veilig verder te kunnen.De Belgische, Duitse en Franse politie gaven de laatste verkeersinformatie van hun land en de afwijkende voorschriften op verkeersgebied. Zo is het dragen van slippers als bestuurder in Duitsland verboden en dienen passagiers jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m altijd gebruik te maken van een kinderbeveiligingsmiddel.

De Douane gaf informatie over de in- en uitvoer van goederen. Het verbod van bijvoorbeeld invoer van beschermde dier- en plantsoorten, al dan niet verwerkt in producten, blijkt niet altijd bij iedereen bekend te zijn. De Verkeerspolitie controleerde o.a. of de jonge passagiers achterin een gordel droegen en kregen als beloning het gordeldier Goochem. Zij vertrokken met blijde gezichten richting hun vakantiebestemming.
Rijkswaterstaat zorgde voor een schone parkeerplaats en lichtkranten op de snelweg om de vakantiegangers te attenderen op de ´vakantiecheck´.

Volgende week zaterdag 9 juli krijgen vakantiegangers opnieuw de gelegenheid om servicepunten aan te doen op de rijksweg A2 bij Eijsden, parkeerplaats ´Knuvelkes´ en op de A16 bij ´Hazeldonk´. Zaterdag 23 juli is er een servicepunt op de rijksweg A7 in de gemeente Scheemda, parkeerplaats Medernertol. De controletijden zijn van 06.30 uur tot 12.30 uur.

Bron: Korps landelijke politiediensten