Een dronken speedbootbestuurder is zaterdagochtend 14 mei 2005 om 03.30 uur op het kanaal Schagen - Kolhorn in de gemeente Schagen met hoge snelheid op een werkbak gevaren. Een aantal van de zes opvarenden raakten hierbij te water. De bestuurder raakte licht gewond en is door de regiopolitie Noord-Holland-Noord overgebracht naar het bureau. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder een alcoholpromillage had van 1.6.

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten zal een strafrechtelijk onderzoek instellen naar de toedracht van het ongeval.

De speedboot voer ter hoogte van de jachthaven ´Jan Ketel'. Aan boord bevonden zich zes opvarenden in de leeftijd van 20 tot 24 jaar. In het kanaal worden werkzaamheden uitgevoerd aan de beschoeiing met 2 metalen werkbakken. Deze bakken waren op de juiste wijze verlicht. De bestuurder en eigenaar van de 200 pk zware speedboot voer vermoedelijk met hoge snelheid tegen de buitenste werkbak aan. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 9 km/uur. Een aantal opvarenden sloeg over boord en konden zichzelf in veiligheid brengen. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Schagerbrug, raakte licht gewond aan het hoofd en zag af van behandeling in het ziekenhuis. De regiopolitie nam hem mee naar het bureau voor een alcoholtest. De uitslag bedroeg 1.6 %o. In de scheepvaart is op dat water slechts 0,8 %o toegestaan. De speedboot was half gezonken en total loss geraakt door de aanvaring.

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten, groep Den Helder, zal een nader onderzoek instellen naar de toedracht van het ongeval. Of er zo vroeg gevaren werd in verband met luilak is niet duidelijk geworden. 
 
bron:Waterpolitie