Tientallen historische dubbeldekker-vliegtuigen uit heel Europa zullen in het weekend van 10 en 11 september te zien zijn bij het familie-luchtvaartpark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Vele oude en enkele nieuwe dubbeldekkers, waaronder de bekendste historische vliegtuigen ter wereld, komen op deze dagen naar op de Luchthaven Lelystad.

Grootste eenmotorige dubbeldekker
Vliegtuigen met twee vleugels boven elkaar, 'dubbel-' of 'tweedekkers' dus, bestaan in alle soorten en maten. Tijdens de Aviodrome Dubbeldekker Fly-in zijn er lesvliegtuigen, stuntvliegtuigen, sproeivliegtuigen voor de landbouw, transportvliegtuigen, sportvliegtuigen, gevechtsvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog en zelfs door hobbyisten gebouwde vliegtuigen voor een of twee personen, die allemaal zijn gebouwd met twee vleugels boven elkaar.
De bezoekers aan de Aviodrome Dubbeldekker Fly-in kunnen deze bijzondere vloot van vooral historische, maar ook moderne dubbeldekkers bekijken en soms zien vliegen. Eà©n van de deelnemers aan het spectaculaire evenement is de grootste à©à©nmotorige dubbeldekker ter wereld: de Russische
'Antonov An-2'. Voor belangstellenden bestaat tijdens dit weekend zelfs de mogelijkheid om in dit opvallende historische vliegtuig een rondvlucht te maken.

Nostalgisch hoogtepunt
Jachtvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog, zoals de Sopwith Camel en de Fokker Driedekker (met zelfs drie vleugels boven elkaar!!!) zijn nostalgische hoogtepunten uit de geschiedenis van de luchtvaart. De Britse 'Tiger Moth' is een ander hoogtepunt: het is een lesvliegtuig dat al in 1931 vloog. Het vliegtuig is gebouwd van hout en linnen en ziet eruit als een klassiek toppunt van nostalgie. De Amerikaanse 'Pitts Special' is een tweedekker die al sinds 1941 wordt gebouwd en die nog steeds behoort tot de beste acrobatiek('stunt'-)vliegtuigen uit de geschiedenis. Deze en vele
andere historische en moderne dubbeldekkers worden tentoongesteld bij de replica van het Stationsgebouw van Schiphol uit 1928 in het familie-luchtvaartpark Aviodrome.

Toegang en 'invliegen'
Voor het bezoek aan de Aviodrome Dubbeldekker Fly-in wordt geen verhoogd toegangstarief gevraagd. Bezoekers betalen alleen de reguliere toegangsprijzen voor het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome.
Vanzelfsprekend kan het familie-luchtvaartpark op deze dagen ook bezocht worden. Bij slecht weer zal de mogelijkheid tot 'invliegen' door de historische dubbeldekkers beperkt zijn, en kan deze bijzondere bijeenkomst beperkt of uitgesteld worden (kijk op www.aviodrome.nl of bel telefoonnummer 0900-aviodrome (0900-2846376; 25 ct. p. min.). Op deze site kan men ook een rondvlucht boeken in de Russische Antonov-tweedekker. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich op de Luchthaven Lelystad aan de Pelikaanweg 50 en is tijdens dit evenement geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Bezitters van tweedekker-vliegtuigen die zich nog niet hebben aangemeld worden uitgenodigd om zich te melden bij de Aviodrome om aan dit bijzondere weekend deel te nemen. Eigenaren van tweedekkers kunnen zich als deelnemer aanmelden via www.aviodrome.nl/dubbeldekker.

bron:Aviodome