Uit onderzoek bleek dat vermoedelijk meerdere personen zich in crimineel verband bezig hielden met de handel en uitvoer van verdovende middelen naar Duitsland. Dit onderzoek was eind 2005 gestart naar aanleiding van aanhoudingen van meerdere Nederlandse drugskoeriers in Duitsland in de omgeving van de Duits-Nederlandse grens. Met de collega’s van de Zollfanhdungsamt Essen, dienstsitz Nordhorn te Duitsland werd samengewerkt om deze criminele groepering in beeld te brengen.Lopende het onderzoek is gebleken dat de verdachten zich inderdaad bezig hielden met de uitvoer van zowel hard als soft drugs naar Duitsland en Belgie.

Zo zijn er in de periode van half september 2005 tot begin maart 2006 in Duitsland (4 personen) en België (1 persoon) een vijftal koeriers op heterdaad aangehouden terwijl ze 3 kilo cocaïne (2x), 15 en 20 kilo hasj en 25 kilo marihuana in hun bezit hadden.  Deze koeriers werden aangestuurd door een criminele organisatie in Nederland. De eindbestemming in Duitsland van de verdovende middelen is tot op heden niet bekend geworden.Op 20 april 2006 werden in Twente, Wijhe-Olst en Utrecht, acht verdachten aangehouden. Het gaat hierbij om vier Almelose mannen van 29, 33 (2x) en 37 jaar, 1 man uit Enschede van 45 jaar, een vrouw uit Vroomshoop van 30 jaar, een inwoner van Wijhe-Olst van 31 jaar en een in Utrecht verblijvende man met de Duitse nationaliteit van 33 jaar.Later zijn in Utrecht nog twee mannen in de leeftijd van 33 en 39 jaar aangehouden. Zij worden ervan verdacht een groot gedeelte van de uitgevoerde verdovende middelen te hebben geleverd.

Uit onderzoek bleek verder dat binnen de criminele organisatie elke verdachte zijn of haar werkzaamheden verrichtte. In opdracht van de uit Almelo afkomstige 29 jarige hoofdverdachte werden er verdovende middelen aangekocht, bewaarplaatsen voor de drugs, koeriers en huurauto’s geregeld.Tijdens doorzoekingen in woningen en overige panden van de verdachten werden diverse goederen, waaronder twee handvuurwapens met munitie, kleinere partijen softdrugs, meerdere aan drugs gerelateerde voorwerpen, zoals weegschaaltjes in beslag genomen. Bovendien werden meerdere voertuigen, delen van een inboedel en ongeveer 80.000 euro in het kader van de plukzewetgeving in beslag genomen. Dit omdat het vermoeden bestaat dat deze goederen zijn aangekocht met gelden die verkregen zijn door de drugshandel. Het onderzoek is nagenoeg afgerond. Door de goede internationale samenwerking is er een drugslijn vanuit Twente naar Duitsland geëlimineerd.

bron:Politie Twente