In Duitsland zet biodiesel zijn opmars onverminderd voort. Volgens gegevens van de Duitse Vereniging van Biodieselproducenten is de afzet in 2004 in vergelijking met 2003 met 45 procent gestegen tot bijna 1,2 miljoen ton.

De trend zou in de eerste maanden van dit jaar doorzetten, met name in de sector zwaar transport, waar vrachtwagens te maken hebben met tolheffing en hogere dieselprijzen. De laatste ontwikkeling maakt biodiesel thans 15 àƒÆ’  20 eurocent per liter goedkoper dan minerale diesel. Hoewel er nog geen officiële gegevens zijn, verwacht genoemde vereniging dat in 2005 de totale biodieselafzet tot 1,5 miljoen ton zal oplopen. Aangezien de toenemende vraag nu al steeds vaker tot import uit buurlanden leidt, kan het wel eens zijn dat ook deze raming aan de lage kant is.

Begin dit jaar kon de Duitse productiecapaciteit voor biodiesel op 1,2 miljoen ton worden geraamd. Als ADM eind dit jaar zijn nieuwe fabriek in Hamburg en Cargill begin 2006 zijn installatie in Mainz operationeel hebben, zal de capaciteit zo'n 2 miljoen ton bedragen.

bron:Produktschap Margarine