Regiopolitie Gelderland-Midden heeft in samenwerking met onder andere het KLPD, het Regiokorps Noord-Oost Gelderland, de Autobahnpolizei NRW (Mà¼nster), de Douane, Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting (CBM), Koninklijke Marechaussee en Algemene Inspectie Dienst en andere ondersteunende diensten, afgelopen nacht een grootschalige verkeerscontrole gehouden genaamd: "Ochtendgloren". Tussen 22.30 uur en 04.30 uur werden 570 auto"s en 42 vrachtauto"s gecontroleerd op parkeerplaats Oudbroeken en Aalburgen langs de A12 ter hoogte van Duiven.

Tijdens de controle werden in totaal 78 processen-verbaal opgemaakt voor verschillende zaken. De meeste bekeuringen (29) werden uitgeschreven aan bestuurders die hun rijbewijs en/of kentekenbewijs niet konden tonen. Twee bestuurders reden zonder rijbewijs.

Bij à©à©n voertuig werd inbrekerswerktuig aangetroffen, zoals bivakmutsen, koevoeten en schroevendraaiers. Op grond van de Duivense APV konden de goederen in beslag worden genomen. De bestuurder en zijn bijrijder kregen een proces-verbaal. Tijdens de controle werd een bestuurder gecontroleerd die nog diverse boetes open had staan voor een bedrag van ongeveer 6000 euro. Bovendien bleek voertuig niet verzekerd te zijn en de APK verlopen. Een deel van de boetes werd direct betaald. Ook de echtgenote van de man, die ook werd gecontroleerd in een ander voertuig, had nog boetes openstaan voor een totaalbedrag van 1200 euro. Zij heeft dit bedrag contant afgerekend. Eà©n bestuurder werd aangehouden omdat hij zich niet kon identificeren en omdat hij bleek te hebben gereden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. De verdachte is ingesloten op het bureau te Arnhem. De douane zette bij ongeveer 12 voertuigen een drugshond in. Diverse kleinere hoeveelheden verdovende middelen werden aangetroffen. In alle gevallen werd afstand gedaan van de verdovende middelen. Uit de controle bleek dat in totaal drie bestuurders te veel hadden gedronken.

Bij de vrachtauto's voerde de Voedsel en Waren Autoriteit 65 inspecties uit. Er werd à©à©n keer een schriftelijke waarschuwing uitgereikt in verband met onvoldoende hygiëne. Zes vrachtwagenchauffeurs kregen een proces-verbaal in verband met onvoldoende rust. Eà©n chauffeur gebruikte zijn tachograaf niet. Hij kreeg ook een proces-verbaal.

Ter hoogte van de controle werd er ook een snelheidscontrole gehouden. Hierbij werden 997 voertuigen gecontroleerd, waarbij 175 automobilisten te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 185 kilometer per uur.

Bron: Politie Gelderland-Midden