Met een recordpoging simultaan lezen door duizenden kinderen gaat vandaag in de Amsterdam ArenA de stemperiode van de Nederlandse Kinderjury van start, de verkiezing van het favoriete kinderboek voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Deze publieksprijs, die dit jaar de 19e editie beleeft, heeft vanaf nu een nieuwe opzet waarin oordeelsvorming centraal staat. Doel van de vernieuwing is om kinderen meer bewust te maken van criteria waarop je kunt oordelen en zo te komen tot een afgewogen keuze.
Meer dan dertig kinderboekenschrijvers waaronder Paul van Loon, Francine Oomen en schrijversduo Hans en Monique Hagen alsmede vele sporters -  zoals de Ajax-selectie - roepen vandaag kinderen op om de komende maanden te gaan lezen, oordelen en vervolgens te stemmen. Organisator Stichting CPNB en sponsor ABN AMRO willen met dit grootse startschot de nieuwe opzet van de Kinderjury extra luister bij zetten.
Na sluiting van de stemperiode op 15 mei,  bespreken twaalf kinderen uit heel Nederland in een nieuw ingestelde Senaat de titels waarop de meeste stemmen zijn uitgebracht. De Senaat zal de keuze van de Nederlandse Kinderjury 2006 op woensdag 14 juni bekendmaken en motiveren met een juryrapport.
Om de kinderen op weg te helpen, geven vandaag in de Amsterdam ArenA kinderboeken-auteurs en topsporters workshops waarin oordelen vanuit diverse invalshoeken wordt belicht. De uitkomsten van de workshops zijn voor alle kinderen in Nederland beschikbaar via www.kinderjury.nl.
Naast workshops vinden in de ArenA vandaag ook een recordpoging simultaan lezen plaats, een kinderboekenquiz, een voetbalwedstrijd tussen Ajax – FC Sprookjesbos en optredens van onder meer Brace en EliZe. Doel van de Kinderjury is kinderen te informeren over het aanbod van kinderboeken en ze te stimuleren tot lezen, praten en denken over boeken.
Stemmen voor de Nederlandse Kinderjury 2006 kan tot 15 mei op school, in de bibliotheek, boekwinkel, via www.kinderjury.nl of bij de vestigingen van ABN AMRO. Alle kinderen in Nederland tussen de 6 en 12 jaar kunnen stemmen op hun favoriete boek, verschenen in 2005.

Op woensdag 14 juni reikt de Senaat de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2006 uit in de categorieën 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Op 3 oktober volgen de Griffels, de prijzen van een volwassenenjury voor het beste Kinderboek.
bron:CPNB