Minister Veerman en staatssecretaris Van Gennip investeren eenmalig 222.000 euro in vijf projecten voor duurzaam toerisme en recreatie. De projecten helpen natuur, cultuur en milieu te behouden en te ontwikkelen. Dat schrijven minister Veerman (LNV) en staatssecretaris Van Gennip (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Toerisme en recreatie kunnen volgens hen helpen natuur en milieu te behouden en te ontwikkelen. Een goede kwaliteit van natuurgebieden is belangrijk voor bezoekers, en daardoor ook voor de ondernemers. Veel recreatiebedrijven vallen onder het midden- en kleinbedrijf en hebben lage winstmarges. Dat maakt het lastig in duurzaam toerisme te investeren.
Projecten
In overleg met de sector hebben Veerman en Van Gennip vijf projecten uitgekozen:
-Een aantal grote organisaties richt Netherlands Travel Foundation op. Dit fonds realiseert concrete voorbeeldprojecten van duurzaam toerisme. Dit moet vakantiegangers ook bewust maken van duurzaam toerisme.
-Bedrijven stimuleren de Milieubarometer te gebruiken. Dit is een hulpmiddel voor duurzame bedrijfsvoering.
-De Blauwe Vlag promoten, een keurmerk voor stranden en jachthavens.
-De interne milieuzorg in de watersport vernieuwen, met onder meer duurzame materialen gebruiken in jachthavens.
-De pilot 'Het buitengebied van Twente een etalage in de stad' ontwikkelen. Op deze website kunnen ondernemers de recreatiemogelijkheden dicht bij huis tonen.     

Veerman en Van Gennip investeren eenmalig 222.000 euro in deze projecten. Zij gaan er vanuit dat de sector dit soort initiatieven in de toekomst zelf blijft oppakken en financieren.
Bron: EZ