De Britse low cost vliegmaatschappij easyJet viert vandaag haar 10e verjaardag. In de afgelopen tien jaar groeide de felgekleurde maar onbekende luchtvaartmaatschappij met twee routes uit tot à©à©n van de bekendste Europese merken, met 110 vliegtuigen op 224 routes en meer dan 30 miljoen passagiers per jaar. easyJet veranderde de manier van reizen in Europa.

easyJet oprichter Stelios Haji-Ioannou begon de vliegmaatschappij met een simpel motto: ´Vlieg voor de prijs van een paar jeans: slechts 29 pond voor een enkeltje'.

De eerste boeking werd gedaan op 23 oktober 1995, toen de telefonische reserveringslijn op London Luton Airport open ging. Op 10 november vond de zogenoemde ´maiden flight' plaats vanaf Luton Airport met 120 (opgewonden) passagiers aan boord.

In april 1996 kreeg easyJet haar eerste eigen vliegtuig, vandaag heeft de maatschappij er 110. Tegelijk met de verwerving van haar eerste vliegtuig, lanceerde ze haar eerste internationale vlucht, van Amsterdam naar Luton. Vandaag biedt easyJet 224 routes aan tussen 67 grote vliegvelden. Van Italië tot Hongarije, van Spanje tot Estland: easyJet is à©à©n van Europa's bekendste merken.

In oktober 1999 werd easyJet uitgeroepen tot ´Beste low cost vliegmaatschappij' door Business Traveller Magazine. easyJet is de trotse eigenaar van die benaming tot nog toe gebleven: ieder jaar krijgt zij deze titel weer. In 2001 kreeg easyJet ook internationale prijzen. De vliegmaatschappij werd tot de ´Beste online reiswebsite' uitgeroepen door The Sunday Times, won de VIA e-tail ´Best Value' prijs en Stelios werd door GQ Magazine uitgeroepen tot ´Ondernemer van het jaar'.

In 2002 nam easyJet Go-Fly over en werd Europa's grootste low cost vliegmaatschappij. Ze bestelde 120 Airbus 319-toestellen, de grootste order voor à©à©n type vliegtuig. In de laatste jaren heeft easyJet diverse grote bases gevestigd in steden als Parijs, Berlijn, Dortmund en Basel.

Tien jaar na easyJet's oprichting is de maatschappij sterker dan ooit, met jaarlijks 30 miljoen passagiers. In mei van dit jaar vierde easyJet al een andere bijzondere mijlpaal: de 100 miljoenste passagier. Dat is meer dan zes keer de hele Nederlandse bevolking.

bron:Easyjet