Foam_Fotografiemuseum Amsterdam presenteert van 22 juni t/m 28 september 2005 de tentoonstelling ´Mijn Amsterdam' van Ed van der Elsken. Om een nieuw licht te werpen op het vertrouwde Amsterdam van Van der Elsken vroeg Foam Martin Parr (fotograaf, schrijver, curator en groot liefhebber van het werk van Van der Elsken) een selectie te maken uit het archief. Parr, geboeid door de fotograaf achter de camera, laat naast het minder bekende werk van Van der Elsken ook vooral de fotograaf zà©lf in de tentoonstelling zien.

Ed van der Elsken (1925 - 1990) is à©à©n van de invloedrijkste fotografen in de naoorlogse Nederlandse fotografie. Van der Elsken en Amsterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; hij begon er zijn loopbaan en heeft er zijn hele leven lang veelvuldig gefotografeerd en gefilmd. Met zijn kenmerkende directe stijl - ongepolijst, contrastrijk en met grove korrel - heeft Van der Elsken zijn Amsterdam, de stad en haar bewoners, in al haar gedaantes vereeuwigd. Het Waterlooplein, de rosse buurt, de punkers en de nozems, zij hebben allemaal model gestaan voor het Amsterdam van Van der Elsken.

Curator Martin Parr maakte voor de tentoonstelling naast de bekendere foto's een selectie van zwart-wit vintage materiaal uit de jaren '50 tot ´80 waaronder foto's die door Van der Elsken zelf zijn geprint maar die niet eerder zijn gepubliceerd of tentoongesteld. Ook koos Parr voor onbekende kleurenfoto's uit de jaren ´80. Op veel van het vintage materiaal is de hand van de fotograaf letterlijk terug te vinden door de aantekeningen en opschriften die Van der Elsken zelf op de foto's maakte.

Naast de foto's spelen ook de films van Van der Elsken een belangrijke rol in de tentoonstelling, waaronder niet eerder getoond materiaal. Verder zal er een korte documentaire over Van der Elsken te zien zijn, en zijn er vitrines met documenten uit zijn privà©-archieven, waaronder een brief van Bill Brandt en persoonlijke brieven aan en van vrienden.

Martin Parr
Martin Parr (1951, Engeland) is à©à©n van de meest invloedrijke fotografen van zijn generatie.In de jaren ´80 was Parr een van de eerste Europese fotografen die het medium formaat nieuw leven in blies en de kleurenfotografie terugbracht in een overwegend zwart-wit fotografie klimaat. Ook kreeg Parr naamsbekendheid door de vernieuwende manier waarop hij de sociaal documentaire fotografie gebruikte om de Westerse consumptie maatschappij vast te leggen. Parr is een verwoed verzamelaar van met name fotoboeken, en bezit een groot aantal bijzondere boeken van Ed Van der Elsken.

bron:Fotografiemuseum amsterdam