De Alzheimer Publieksdag die op 10 november wordt gehouden in het Beatrixtheater van de Jaarbeurs in Utrecht, staat geheel in het teken van gezond oud worden. De ouderen vormen een steeds grotere groep in onze samenleving, maar wat gebeurt er met het geestelijk functioneren onder de grijze haren, in die andere grijze massa? Onder het motto 'Een gezonde grijze massa'krijgen bezoekers uitgebreide informatie over het ouder worden van de hersenen en hoe je daarmee omgaat.

We willen ouder worden, zoveel mogelijk meemaken, en wat we hebben geleerd gebruiken bij het opdoen van nieuwe ervaringen. Maar dat moet liefst wel het fitte lichaam, de reactiesnelheid en de alertheid van een twintigjarige. Helaas, dat kan niet, hoewel?

Er zijn mensen die tot op hoge leeftijd actief blijven, eropuit trekken en nieuwe uitdagingen aangaan. Heeft dat alleen met het lichamelijk ouder worden te maken of is er ook zoiets als geestelijk veroudering? Met het ouder worden blijken met name de zogenaamde cognitieve eigenschappen te veranderen.

Op de Alzheimer Publieksdag hoort u waarom de een sneller ouder wordt dan de ander. Wat er precies in de hersenen verandert bij het ouder worden en hoe je dat kunt laten zien. Natuurlijk proberen wetenschappers antwoord te geven op de vraag: Kan ik er wat aan doen?

bron:Stichting Alzheimer