Op 5 juni 2006 viert het nieuwe Spoorwegmuseum in Utrecht zijn eerste verjaardag. In één jaar tijd heeft het museum 475.000 bezoekers getrokken. Ter vergelijking: het oude museum werd door gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar bezocht. Met dit bezoekersaantal staat het Spoorwegmuseum op dit moment op de vierde plaats van best bezochte musea van Nederland. Na het Van Gogh Museum (1,4 miljoen bezoekers in 2005), het Anne Frank huis (966.000 bezoekers in 2005) en het Rijksmuseum (840.000 bezoekers in 2005), trekt het Spoorwegmuseum in zijn eerste openingsjaar (juni 2005 tot juni 2006) de meeste bezoekers. Het Openlucht Museum in Arnhem staat met 374.000 bezoekers per jaar op de vijfde plaats.
Cultuurattractie
Op 7 september 2003 sluit het Spoorwegmuseum voor een grootschalige verbouwing. Doel van de operatie is een museum te creëren dat een middenweg zoekt tussen educatie en entertainment. Bezoekers moeten de treingeschiedenis niet bekijken maar beléven.Het museum realiseert werelden(attracties) die de hoogtepunten presenteren uit het indrukwekkende spoorverleden. Met o.a. een audiotour, theater en een ride worden de bezoekers meegenomen naar grote ontdekkingen, droomreizen en stalen monsters. Op 5 juni 2005 opent de cultuurattractie Het Spoorwegmuseum. Hoewel het museum 230.000 bezoekers per jaar beoogt worden dat er in het eerste jaar ruim twee keer zoveel. De combinatie tussen leren en fun blijkt een groot succes. Dit succes wordt in januari 2006
bekroond met de Toerned Attractie Award 2005.
Plannen voor de toekomst
De komende jaren zal het museum de formule van educatie in de vorm van vermaak verstevigen. Verschillende productinnovaties staan op de planning zoals het meer inzetten van rijvaardige treinstellen, de bouw van Europa s grootste modelspoorbaan en de ontwikkeling van een dagelijkse show in het museum. Ook wordt er een nieuwe attractie ontwikkeld die de toekomst op spectaculaire wijze zal neerzetten. Natuurlijk blijft het museum ook volop tentoonstellingen en evenementen organiseren om herhalingsbezoek te stimuleren. Het nieuwe Spoorwegmuseum staat nog maar aan het begin van vele uitdagende jaren.
Eerstvolgende hoogtepunt: Vuurvreters & Krachtpatsers
Op 24 juni wordt de eerste grote tentoonstelling van het nieuwe museum geopend:
Vuurvreters en Krachtpatsers. Een energievretende experience waarbij kijken niet genoeg is. Stroop je mouwen op en ontdek met eigen kracht wat een trein nodig heeft om vooruit te komen. Meer informatie volgt spoedig.
bron:Spoorwegmuseum