De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geconstateerd dat er bij 19% van de door haar onderzochte restaurants niet goed is schoongemaakt. Bij 8% van de bedrijven was het wel heel bar en boos. Zelfs de meest basale schoonmaakwerkzaamheden waren niet gedaan.

Behalve dat er slecht was schoongemaakt, was er ook te veel opgeslagen afval aanwezig: aantrekkelijk voor plaagdieren. Bij twee op de tien onderzochte bedrijven werden sporen van plaagdieren aangetroffen. Van deze bedrijven heeft 8% de bestrijding van de plaagdieren niet op de juiste wijze aangepakt:

In de maanden mei en juni heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gecontroleerd in de restaurants, eetcafés en cafetaria’s van de steden Amsterdam, Rotterdam, ’s Hertogenbosch, Zwolle en Nijmegen.

Daarbij is gekeken of de horecabedrijven voldoende maatregelen nemen om voedselveiligheid te waarborgen. Ieder jaar worden veel mensen ziek door een voedselvergiftiging. Een deel daarvan ontstaat buitenshuis.

Tijdens deze controleactie werd tegen 40% van de bedrijven een maatregel genomen, 14% van de bedrijven kreeg een boete en 26% een waarschuwing.In de toekomst wordt de actie herhaald in deze steden en in andere steden van het land.
 
bron:VWA