In de regio Haarlem/IJmond is men koploper op het gebied van aardgasbussen. Vrijdagmorgen om 10.40 uur is de eerste aardgasbus voor de regio Haarlem/IJmond  geïntroduceerd. Gedeputeerde C. Mooij gaf het sein om de bus, uitgevoerd als nieuwe Regioliner, te onthullen in de aanwezigheid van onder andere wethouder R. Grondel van Haarlem en de vice-voorzitter van de Groepsdirectie van Connexxion R. van Holten. Hiermee is ook de aftrap gegeven voor de marketingcampagne 'Reizen wordt steeds prettiger'.

Deze campagne is bedoeld om de inwoners te informeren over de nieuwe verbeterde dienstregeling met meer lijnen, ritten en kaartsoorten. De Regioliner wordt gepresenteerd om onderscheid te maken tussen lange, snelle regionale verbindingen en de stadsbussen. De provincie Noord-Holland had in het bestek voor deze concessie heel duidelijk zijn voorkeur voor aardgasbussen aangegeven. De gemeente Haarlem is al jaren aan het ijveren voor een betere luchtkwaliteit en had dit verzoek neergelegd bij de provincie. Connexxion heeft deze wens ingewilligd in de offerte. Vandaag is de eerste van 84 MAN bussen, type Lion's City, onthuld. MAN is een vooraanstaand producent van aardgasbussen met veel expertise. Voor Connexxion is deze concessie van groot belang om de studies van aardgas te toetsen aan de realiteit met name als het gaat om de hogere investeringen terug te verdienen. Tevens is men in staat om de nieuwe type dieselmotoren, die ook steeds schoner worden, en de aargasmotoren economisch te vergelijken.

Bussen met een aardgasmotor stoten geen fijnstof of roet uit. Daarbij is de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) ruim 90 procent lager dan wat de huidige dieselbussen uitstoten. Zowel fijnstof als NO2 zorgen voor grote problemen met de luchtkwaliteit, vooral in binnensteden en langs drukke wegen. De bussen op aardgas zijn dus zeer gunstig voor de luchtkwaliteit in de regio Haarlem/IJmond. Nog een winstpunt is dat de geluidsbelasting langs routes van het openbaar vervoer zal afnemen. Een aardgasmotor is namelijk tot 75 procent stiller dan een dieselmotor.

Naast aardgas zijn de bussen voorzien van airconditioning, dynamische reisinformatie en halteomroep. Alle bussen zijn uitgerust met een lagevloer en toegankelijk voor
rolstoelgebruikers.  Met de introductie van de aardgasbus is er ook een aftrap gegeven voor de campagne 'Reizen wordt steeds prettiger'. Met deze campagne wil Connexxion de inwoners van Haarlem/IJmond verleiden om de nieuwe dienstregeling te leren kennen. Om dit aantrekkelijk te maken kunnen reizigers vanaf 11 december t/m 31 december voor maar . 0,50 met de buslijnen van het concessiegebied reizen. Vanaf 1 januari komen er nog nieuwe gemakskaartjes.

Het concessiegebied is opgedeeld in verschillende wijken. In die wijken wordt een
huis-aan-huisfolder verspreid met alle informatie over de busverbindingen in de buurt. En er valt veel nieuws te vertellen. Er worden meer ritten aangeboden en er komen nieuwe verbindingen en bestemmingen. De snelle doorgaande verbindingen met prima aansluitingen op de trein en andere bussen gaan Regioliners heten. Dit concept wordt binnen het hele gebied toegepast en ook in de Gooi- en Vechtstreek. Verder komt er een nieuwe lijn tijdens winkeltijden vanaf Haarlem-Noord via IKEA en Parkwijk naar Schalkwijk. De Broekpolder in Beverwijk/Heemskerk krijgt een vaste verbinding gedurende de hele week en dag. De Beverwijkse Bazaar wordt tijden de openingstijden aangesloten op het openbaar vervoer. Dit alles is nog maar een kleine greep uit de kwaliteitsverbetering.

bron:Connexxion