In het centrum van Gulpen wordt op zondag 19 juni van 10.00 tot 13.00 uur de eerste Bourgondische Streekmarkt gehouden. De gemeente, die het initiatief voor deze wekelijkse zondagmarkt heeft genomen, heeft diverse standhouders uitgenodigd met streekproducten uit het hele gebied van het Drielandenpark (Zuid-Limburg, de Belgische Voerstreek, Land van Herve, Haspengouw en Ooskantons en de Duitse Stadt/Kreis Aachen).

De gemeente speelt met de organisatie van deze markt in op de resultaten van het onderzoek 'Nieuwe markten Heuvelland en toerisme'. Belangrijkste conclusie in dit opzicht is dat Gulpen het hart vormt van een Bourgondische regio met een concentratie van hoogwaardige voedselproductie, -distributie en - consumptie. "Het instellen van een wekelijkse zondagmarkt met streekproducten moet enerzijds een nieuw perspectief scheppen voor de agrarische omgeving, resulterend in een impuls voor het behoud van landschap en tradities. Daarnaast vormt de markt een nieuwe toeristische attractie op zich" verklaart verantwoordelijk wethouder Jan Bormans.

De smaak van het leven
Tijdens de markt worden de streekproducten niet alleen te koop aangeboden. De bezoekers kunnen ook informatie krijgen over het productieproces en mogen uiteraard proeven. Daarnaast is het mogelijk om afspraken te maken voor bezichtigingen, rondleidingen en proeverijen bij de producenten zelf. "Het wordt volop genieten van alles wat deze Bourgondische regio aan lekkere dingen in petto heeft. Denk maar eens aan de Limburgse wijnen en bieren, geitenkaasjes en stroop, vlees van het Heuvelland-varken, Mergelland-fruit en de sappen daarvan of brood van zelfgemalen spelt. Het water loopt je toch al in de mond? Iedereen, zowel de inwoners van de hele regio als de toeristen, is dus uitgenodigd om de smaak van het leven hier te komen proeven" kijkt Bormans vooruit.

Koopzondag en artiestenprogramma
De winkeliers van Gulpen krijgen naar aanleiding van de Bourgondische Streekmarkt overigens de mogelijkheid om ook op zondag hun zaak open te houden. Zij doen dit tijdens deze eerste markt en daarna voorlopig ook iedere eerste zondag van de maand. De eerste Bourgondische Streekmarkt wordt zondag 19 juni om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Jan Bormans. Hierna kan het publiek nog genieten van enkele 'muzikale streekproducten'. Op het podium voor de apotheek zijn er speciaal voor deze eerste zondagmarkt optredens van Hay Bodde, Bedankt & Adieje, Frans Croonenberg, Laur Rutten, Limbo Express en Roy Willems.

bron:Gemeente Gulpen