Snelle eerste hulp bij sport is van groot belang, aldus Erica Terpstra, voorzitter van NOCNSF, bij het ontvangen van het officiële eerste exemplaar van het boekje Eerste Hulp bij Sportongevallen van Het Oranje Kruis. Op dinsdag 7 maart jl. overhandigde Micky Cohen de Lara, secretaris van Het Oranje Kruis, het eerste officiële exemplaar aan Erica Terpstra, bij het voetbalstadion in Madurodam.

Door de uitgave 'Eerste Hulp bij Sportongevallen' hoopt Het Oranje Kruis eraan bij te dragen dat de schade door sportongevallen beperkt wordt. Jaarlijks lopen circa 1,5 miljoen sporters een blessure op. Bij 1,3 miljoen sporters betreft het een acute blessure. Erica Terpstra is van mening dat door snelle eerstehulpverlening het herstel van de blessures bevordert. Zij hoopt daarom dat de sportwereld zich de kennis van eerste hulp eigen maakt. Erica Terpstra benadrukte dat sportblessures weliswaar hoge kosten voor behandeling, arbeidsverzuim enzovoort met zich meebrengen, maar dat de in geld uitgedrukte gezondheidswinst door sportbeoefening vele malen groter is. Het NOCNSF steunt alles wat bijdraagt aan preventie van sportongevallen. De voorzitter van NOCNSF is dan ook zeer verheugd met de uitgave Eerste Hulp bij Sportongevallen.

Tevens ontving Erica Terpstra uit handen van secretaris Micky Cohen de Lara een toernooikit: een verbanddoos waarin voldoende materiaal zit om eerste hulp te kunnen verlenen bij een sporttoernooi. De inhoud van de kit is samengesteld volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis in samenwerking met het NOCNSF. Naast de toernooikit is ook een teamkit en een verenigingskit beschikbaar.
De Stichting Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken 'Het Oranje Kruis' ontwikkelt leerstof voor eerstehulpverleners en instructeurs, bewaakt de kwaliteit, de examinering en de geldigheid van het Diploma Eerste Hulp en de verschillende certificaten.
bron:EHBO Het Oranje Kruis