De documentaire STAND VAN DE MAAN van Leonard Retel Helmrich heeft 10.000 bioscoopbezoekers getrokken en wordt bekroond met de eerste Kristallen Film. De prijs wordt uitgereikt aan producent Hetty Naaijkens-Retel Helmrich op maandag 27 juni om 20.30 uur in Bioscoop het Ketelhuis voorafgaand aan de vertoning van de film.

STAND VAN DE MAAN is een sfeervol gefilmd portret van een gezin van drie generaties in Jakarta, dat worstelt met religies en de keuze tussen stad en platteland. De documentaire werd op meerdere internationale festivals bekroond, onder meer met de VPRO Joris Ivens Award voor beste lange documentaire op het IDFA 2004 en met de Grote Juryprijs op het Sundance Film Festival 2005. De documentaire is na DE STAND VAN DE ZON (2002) het tweede deel in een drieluik over 'gewone' mensen in Indonesië.

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceerden de Kristallen Film in april 2005 in aanvulling op de sinds 2001 bestaande prijscategorieën Gouden Film en Platina Film. De Gouden Film en Platina Film worden toegekend, wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Gouden Film en Platina Film kunnen worden toegekend aan speelfilms en aan documentaires. De Kristallen Film wordt exclusief toegekend aan documentaires.

STAND VAN DE MAAN is geproduceerd door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich voor Scarabee Films in coproductie met de Humanistische Omroep. 1 more film heeft de documentaire in de bioscopen uitgebracht op 6 januari 2005. STAND VAN DE MAAN is momenteel of binnenkort te zien in Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Bussum en Tilburg.

bron:Nederlands Filmfestival