Het eerste detachement van de Deployment Task Force Afghanistan, dat vanaf maart de komst van de Task Force Uruzgan voorbereidde, keert zondag terug in Nederland. De commandant van de DTF, kolonel Henk Morsink, maakt deel uit van deze eerste groep. Minister van Defensie Henk Kamp zal de terugkerende militairen verwelkomen en kort toespreken.

Morsink droeg dinsdag het commando over aan de commandant van de Task Force Uruzgan, kolonel Theo Vleugels. In totaal maakten ongeveer duizend militairen deel uit van de Deployment Task Force. Zij hielden zich met name bezig met de logistieke en infrastructurele voorbereidingen voor de Nederlandse deelname aan de internationale ISAF-missie in Zuid-Afghanistan en zetten onder meer de twee Nederlandse kampen op in Tarin Kowt en Deh Rawod.

De circa honderd militairen van het eerste detachement landden zondagavond met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Eindhoven. De overige detachementen keren in de komende periode gefaseerd terug naar Nederland.

bron:MinDef