Gasunie Trade & Supply nam op woensdag 19 oktober in het Groningse Haren de eerste muurhangende micro-warmtekrachtinstallatie (micro-WK) in gebruik. Deze 'thuiscentrale', ontwikkeld door de Engelse onderneming Microgen Energy Limited, kondigt de nieuwe generatie CV-ketels voor huisverwarming aan. Het toestel combineert de nieuwste hoog rendement-technologie met een geïntegreerde Stirling-generator.

Van alle micro-WK-systemen die momenteel in ontwikkeling zijn, wordt met de thuiscentrale van Microgen vooralsnog het hoogste totaalrendement bereikt.
De thuiscentrale produceert warmte met hetzelfde hoge rendement als een Hoog
Rendement-ketel, maar wekt ook stroom op met een twee keer zo hoog rendement als bij
traditionele, centrale elektriciteitsopwekking het geval is, omdat de warmte nu nuttig wordt gebruikt. Dit rendement is zelfs zo hoog dat voor het eerst sprake is van hoog rendement-stroomopwekking. Daarnaast wordt met de stroomproductie thuis een CO2-reductie van meer dan 60 procent bereikt ten opzichte van de traditionele elektriciteitsopwekking.

Door de toenemende zorg voor het milieu en de hoge energieprijzen is de belangstelling voor energiezuinige, innovatieve gastoepassingen momenteel bijzonder groot. Microgen, 100% dochter van BG Group, werkt samen met vooraanstaande Europese fabrikanten en technologieleveranciers aan de ontwikkeling van een scala aan micro-WK-toestellen, gericht op specifieke landen en eindgebruikers.

De hier te installeren thuiscentrale betreft Microgen's nieuwste prototype. In
samenwerking met Gasunie Engineering & Technology zal deze verder worden
geoptimaliseerd tot een combitoestel dat geschikt is voor de Nederlandse markt.
Uiteindelijk moet dit leiden tot de vervaardiging van een uiterst efficiënt werkende
thuiscentrale die de huidige Hoog Rendement-ketel kan vervangen.

In 2006 wordt in samenwerking met Nederlandse partners en energiebedrijven een omvangrijke veldtest uitgevoerd. Hiervoor zijn reeds locaties en gebruikers geselecteerd. Naar verwachting zal het toestel in 2007 op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd.

bron:Gasunie