Burgemeester Ronald.J.G. Bandell van Dordrecht slaat op 18 mei om 15.30 uur een eerste paal voor een oefencentrum voor brandweer, politie en GGD/GHOR. Het oefencentrum wordt gebouwd aan de Spinnel 100 op het bedrijventerrein Dordtse Kil III. Het is het eerste oefencentrum in Nederland waar grootschalige oefeningen kunnen worden gehouden voor hulpverleningsdiensten.

Naar verwachting kan het oefencentrum voor de regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid en andere hulpverleners begin 2006 in gebruik genomen worden. logo Brandweer Zuid-Holland Zuid Voor de realisatie en exploitatie van dit oefencentrum zijn de Regio Zuid-Holland Zuid en opleidingsinstituut Safety Center Holland een unieke publiek private samenwerking aangegaan. Safety Center Holland is een jong bedrijf met kennis en inzicht in de markt van crisisbeheersing, veiligheidsopleidingen en oefeningen.

Inrichting oefencentrum
Het oefencentrum wordt in de eerste plaats ingericht voor de brandweer. De vaardigheden waarover een brandweerman in de praktijk moet beschikken dienen nu eenmaal regelmatig geoefend te worden. De inrichting van het oefencentrum is een afspiegeling van Zuid-Holland Zuid, zodat specifiek en gericht geoefend kan worden. Een complete woonwijk met huizen, een kerk, bedrijfsverzamelgebouw en een parkeergarage maken deel uit van de inrichting. Voor het ensceneren van bijzondere situaties wordt het centrum bovendien uitgerust met een schip, een chemische installatie, een snelweg en een spoorwegovergang.

Naast brandweeropleidingen en realistische oefeningen is het oefencentrum uitermate geschikt voor een breed scala aan veiligheidstrainingen. Het is onder meer mogelijk de gewenste afstemming tussen overheids- en bedrijfshulpverlening beter vorm te geven. Ook bedrijven en burgers kunnen terecht voor diverse veiligheidstrainingen, zoals bedrijfshulpverlening, brandbestrijding, EHBO en ontruimingsoefeningen.

bron:Gemeente Dordrecht