In zijn eerste Regina Caeli-toespraak heeft Benedictus XVI gisteren op het Orthodoxe Paasfeest in het bijzonder de christenen van de oosterse orthodoxie gegroet. De paus liet andermaal blijken dat hij zich zal inspannen voor volledige eenheid tussen de RK-Kerk en de Orthodoxe Kerken. "God vraagt van ons dat we resoluut het pad naar volledige eenheid bewandelen", aldus de Heilige Vader vanuit zijn privà©-appartement dat uitkijkt op het Sint-Pietersplein.

Gistermiddag waren enkele tienduizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein bijeen om getuige te zijn van de eerste zondagmiddagtoespraak van de nieuwe paus. In de vijftigdaagse paastijd wordt deze toespraak genoemd naar het Mariagebed Regina Caeli; in de rest van het jaar heet de pauselijke speech Angelus-toespraak, naar het gebed Engel des Heren.

Benedictus XVI: "Voor het eerst richt ik mij tot u, mijn dierbare broeders en zusters, vanuit dit venster dat door toedoen van mijn geliefde voorganger voor veel mensen in de hele wereld een vertrouwde plaats is geworden." De paus verwees verder naar de Dag van de Arbeid, die in de liturgie van de RK-Kerk gevierd wordt als de gedachtenis van Sint-Jozef Arbeider. Daarbij bracht Benedictus in herinnering dat zijn doopnaam Jozef is. De paus sprak de hoop uit dat vooral jongeren altijd werk mogen vinden en dat de arbeidsomstandigheden voor iedereen in overeenstemming met de menselijke waardigheid zijn.

De Heilige Vader is eergisteren naar de pauselijke vertrekken op de derde verdieping van het Apostolisch Paleis verhuisd. Zijn residentie heeft na de dood van Johannes Paulus II een verbouwing ondergaan. De slaapkamer en de badruimte zijn geverfd. Medische hulpvoorzieningen, die waren geïnstalleerd voor de vorige zieke paus, zijn verwijderd. De opknapwerkzaamheden konden pas beginnen na de verkiezing van de nieuwe paus. Die moest namelijk eerst het zegel verwijderen dat traditioneel na de dood van een paus op de deur van de woning wordt aangebracht.

bron:RKK