Vanaf 1 september is in Nederland de simPC verkrijgbaar, een makkelijk en veilige computer. De simPC is speciaal ontwikkeld voor iedereen die wel het gemak, maar niet het gedoe en de zorgen van een gewone PC wil. Met een simPC kan alles waarvoor computers het meest worden gebruikt: internetten, e-mailen, chatten, bellen, bankieren, een digitaal fotoalbum maken, tekstverwerken en online spelletjes spelen. De simPC heeft een zeer duidelijke en gebruiksvriendelijke bediening, is kleiner dan een telefoonboek, geruisloos en gebruikt 70 procent minder energie dan een 'gewone' PC.

Het eerste exemplaar is donderdag uitgereikt aan een enthousiaste minister Brinkhorst van Economische Zaken, die in het simPC-initiatief een knap staaltje Nederlands innovatiekracht ziet. "Er is nog een groep van ongeveer 3 miljoen mensen niet online in Nederland. Dat simPC in dit gat springt is hun verdienste voor nu. Wellicht levert het Nederland in een later stadium nog een mooi exportproduct op." aldus minister Brinkhorst. Door het invoeren van zijn eigen wachtwoord startte Minister Brinkhorst vervolgens de eerste simPC.

De eenvoudige bediening, duidelijke uitleg en goede leesbaarheid van de simPC zorgen ervoor dat de gebruiker makkelijk zijn of haar weg kan vinden. De simPC is bij aanschaf direct klaar voor gebruik en onderhoudt zichzelf automatisch. Printers en camera's kunnen zonder installatie worden aangesloten op de simPC.

"Het gaat goed met de simPC. Af en toe heb ik zere handen van al het surfen", aldus een van de testgebruikers van simPC in een reactie. Een reactie van een andere tester: "De simPC heeft mij over mijn computerangst heen geholpen. Ik had nooit gedacht dat ik zo enthousiast zou gaan internetten."

De simPC kost EUR 349 (exclusief beeldscherm, toetsenbord en muis) en werkt in combinatie met een jaarabonnement van 10 EUR per maand. Het abonnement biedt veilige opslag van foto's, documenten en e-mails, automatische reservekopieën, zeer complete beveiliging, automatische verbeteringen van de simPC, een e-mailadres en beveiliging tegen ongewenste commerciële e-mail (spam).

Over simPC
Het concept van de simPC is gebaseerd op onderzoek naar de digitale vaardigheden, wensen en gebruiken van startende computergebruikers (waaronder) senioren en de 'praktische thuisgebruiker'. De simPC is ontwikkeld door een team van ruim 20 mensen in Nederland. De totale ontwikkeltijd is ca. 10600 uur sinds april 2004.

Het bedrijf achter de simPC is Secure Internet Machines (SIM) BV, gevestigd te Amsterdam. SIM is opgericht en wordt geleid door Stefan Hoevenaar en Rob Rooken.

bron:SIM