Op giro 800800 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is voor de noodhulpactie voor Pakistan, India en Afghanistan 500.000 euro binnengekomen. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, heeft zojuist bekend gemaakt 2 miljoen euro over te maken op giro 800800.

Voorzitter Bert Boer van de Samenwerkende Hulporganisaties: 'De steun van de minister aan de SHO-actie is naar de Nederlandse samenleving toe een belangrijk signaal dat de
Nederlandse overheid het werk van de hulporganisaties bijzonder waardeert en laat zien dat het absoluut noodzakelijk is om te helpen. Wij doen een dringend beroep op het Nederlandse publiek om de slachtoffers te helpen. Het is een megaramp en de winter staat voor de deur. Door de aardbeving zijn 2,5 miljoen mensen dakloos geraakt. Na de zeebeving in Zuidoost-Azië waren 1,5 miljoen mensen dakloos. Wij hopen dat dit weekend veel Nederlanders een bedrag overmaken'. Afgelopen zondagavond 9 oktober startte de noodhulpactie met als motto 'Help Slachtoffers Aardbeving'. De afgelopen week zijn radio- en tv-spotjes uitgezonden en is via advertenties in landelijke en regionale dagbladen het Nederlandse publiek opgeroepen om een donatie over te maken.

De lidorganisaties van de SHO zijn veelal in samenwerking met hun lokale
partner-organisaties in actie gekomen om de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan bij te staan. Ondanks de slechte bereikbaarheid van het gebied en de logistieke problemen komt de hulp nu goed op gang.

Overzicht hulpverlening:
Het Nederlandse Rode Kruis heeft 2.000 tenten, 26.500 dekens en 3.000 keukensets
aangekocht. Honderden vrijwilligers van de Pakistaanse Rode Halve Maan delen tenten,
voedsel en dekens uit te delen. Zij komen ook in gebieden die alleen ter voet bereikbaar zijn. Het Rode Kruis zet een veldhospitaal op in Kashmir.

Kerkinactie en ontwikkelingsorganisatie ICCO hebben via hun partnerorganisatie per
helikopter 500 noodhulppakketten gedropt in gebieden ten noorden van Manshera met daarin o.a winterbestendige familietenten. Ook andere afgelegen dorpen worden binnenkort voorzien van helikopterdroppings. Kerkinactie en ICCO willen  in totaal 15.000 families voorzien van voedsel en onderdak. Daarnaast worden medische opvangkampen opgezet om 100.000 mensen te voorzien van eerste hulp en vaccinaties.

De hulp van Oxfam en Novib spitst zich toe op eerste noodzakelijke hulp aan zo'n 30.000 families (ca. 300.000 personen). Oxfam en Novib proberen in totaal 60.000 winterharde tenten aan te schaffen voor de mensen in de bergachtige gebieden, waar het met de winter voor de deur 's nachts ijzig koud kan worden. Een hulpvlucht van Oxfam met 40 ton aan goederen vertrok donderdagmiddag. De lading bevat watertanks, dertigduizend dekens en winterkleding voor ongeveer vijfduizend kinderen.

Stichting Vluchteling zorgt via het International Rescue Committee (IRC) voor noodhulp zoals dekens, eten, drinkwater en tentzeilen. De hulp gaat naar de North West Frontier Province (NWFP) waar honderdduizenden Afghaanse vluchtelingen verblijven.

Mensen in Nood/Cordaid heeft 3000 winterbestendige tenten aangeschaft die op zo kort
mogelijke termijn naar Pakistan zullen worden getransporteerd . Via partnerorganisatie CRS zijn met vrachtwagens dekens, onderdakmateriaal, jerrycans en kooksets onderweg naar Pakistan. Caritas Pakistan zet in Mansehra/Balakot hulpposten op met medische- en noodhulpservices.

Twee partners van TEAR fund in India en Pakistan verstrekken tenten, kleding, dekens en warme kleding. Terre des Hommes zal in samenwerking met haar lokale partnerorganisatie in Mansehra.6.000 mensen helpen met  toiletvoorzieningen, preventieve gezondheidszorg en drie maanden lang voor 6.000 mensen dagelijks brood verschaffen. Ook is gestart met het verlenen van psychosociale hulp aan kinderen.

Unicef leidt de internationale VN-hulpverlening op het gebied van water en sanitatie,
bescherming van kinderen en educatie. Unicef levert noodhulpgoederen vanuit Karachi naar Peshawar en Mansehra. Vandaar uit gaat het met helicopters naar verder afgelegen
gebieden. Inmiddels zijn vele noodhulpgoederen aan Mansehra geleverd zoals kleding en
laarzen voor kinderen, dekens, jerrycans en noodrantsoenen. Onderzoeksteams werken nu nog hard aan het bereiken van de afgelegen gebieden.

De omvang van de ramp is enorm. Naar alle waarschijnlijkheid zijn 2,5 miljoen mensen
dakloos geworden, zijn er meer dan 30.000 doden en zijn 40.000 mensen gewond geraakt.
De SHO heeft giro 800800 geopend voor alle donaties ten bate van de slachtoffers van
Afhanistan, Pakistan en India. Op de website www.giro800800.nl kan het Nederlandse
publiek op de hoogte blijven van het verloop van de Nationale Actie en de hulpverlening door de SHO-organisaties.

bron:SHO