De Directeur Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten, commodore J.J. (Jake) Franken, neemt vrijdag 9 september de eerste zwarte Pilatus PC-7 lesvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht in gebruik. De oorspronkelijk geelwitte kleurstelling van de dertien  lesvliegtuigen, wordt vanuit vliegveiligheidsoogpunt vervangen door een donkere kleurstelling. Het project zal medio augustus 2006 zijn afgerond.

De Pilatus PC-7 tweepersoons lesvliegtuigen zijn gestationeerd op vliegbasis Woensdrecht. Leerlingvliegers van de luchtmacht en de marine worden op Woensdrecht op de Pilatus PC-7 opgeleid tijdens de elementaire en voortgezette militaire vliegeropleiding.

De voornaamste reden dat de luchtmacht overgaat op de zwarte kleurstelling voor de PC-7, is de slechte zichtbaarheid van het vliegtuig. In het Nederlandse klimaat, waar het luchtruim overwegend wit/grijs is, blijkt  de geelwitte PC-7 onvoldoende onderscheidend. Zwart is - na onderzoek van TNO - als best contrasterende kleur naar voren gekomen. Eerder deed de RAF in Groot-Brittannië onderzoek naar de meest vliegveilige kleur voor haar opleidingsvliegtuigen. Zij vliegt inmiddels ook met zwarte opleidingsvliegtuigen. Voordat de oppervlaktebehandeling plaatsvindt bij iedere PC-7, worden de vliegtuigen uitvoerig geïnspecteerd op corrosie.

Naast de verbetering van de vliegveiligheid is ook vernieuwing van het verfsysteem een reden om de kleur van de de lesvliegtuigen te veranderen. De geelwitte kleurstelling zit inmiddels 16 jaar op de vliegtuigen. Bij de firma RUAG in Duitsland worden de lesvliegtuigen voorzien van dit nieuwe verfsysteem. Het eerste vliegtuig is op 4 augustus afgeleverd.

bron:MinDef