Tegen de 38–jarige politieman P.H. uit Katwijk heeft het openbaar ministerie (OM) donderdag bij de rechtbank in Den Haag een werkstraf van tweehonderd uur geëist omdat door zijn ‘roekeloze rijgedrag’ een collega om het leven zou zijn gekomen bij een verkeersongeluk in Den Haag. Ook wil het OM dat de man zijn rijbewijs een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, kwijtraakt.

Zowel de verdachte als het slachtoffer werkte bij de hondenbrigade van de politie. Ze kregen in de nacht van 24 juni vorig jaar via de meldkamer te horen dat ze nodig waren bij een massale vechtpartij in Scheveningen. Verschillende getuigen zagen de man ’snoeihard’ over de Nieuwe Parklaan scheuren. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) reed de agent minstens 117 kilometer per uur. Bij een verkeersgeleider in de weg ging het mis. De auto raakte de middenberm en botste daarna hard op een paal van de Haagse Tram Maatschappij. Die paal doorboorde de auto. De 49–jarige inzittende stierf ter plekke.
Aanklaagster mr. E. Baan vond dat de agent nooit zo hard had mogen rijden. Volgens landelijke politierichtlijnen mogen politieauto’s in zo’n situatie slechts zeventig rijden. Volgens de raadsvrouw van de verdachte moest de agent echter worden vrijgesproken. Zij had een contra–expertise laten uitvoeren waaruit bleekt dat de auto ongeveer 96 kilometer per uur reed. Bovendien zouden door de botsing met de middenberm de airbags zijn uitgegaan waardoor haar cliënt niets meer kon zien en de paal raakte. Volgens de raadsvrouw viel de man dan ook niets te verwijten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
bron:BVOM