De vijf minderjarige verdachten van de Alkmaarse steekpartijen stonden donderdag 7 juli en vrijdag 8 juli voor de rechter. Omdat het personen betreft met de leeftijd onder de achttien jaar, vonden de zittingen achter gesloten deuren plaats. De rechter heeft hun zaak behandeld en van iedere verdachte zijn aandeel die hij had in de gewelddadige incidenten doorgenomen.

 

Voor à©à©n verdachte is besloten de zaak aan te houden tot woensdag 28 juli. Dit in verband met de persoonlijkheidsonderzoek van de verdachte. De officier van justitie heeft vervolgens in afzonderlijke requisitoirs voor iedere verdachte de eis geformuleerd. De verschillen tussen de eisen is gebaseerd op onder andere de rol van de verdachte bij de gepleegde feiten en de mate van toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

Voor à©à©n verdachte heeft de officier berechting gevraagd volgens het meerderjarige strafrecht. Deze verdachte wordt ten laste gelegd afpersing en poging doodslag. De eis is een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met aftrek van de tijd dat hij al heeft vastgezeten. Verder heeft de officier als bijzondere voorwaarde gesteld dat hij zich moet houden aan de aanwijzing van (jeugd-)reclassering.

Een andere verdachte wordt negen feiten ten laste gelegd (waaronder een aantal malen poging moord). Tegen hem is achttien maanden jeugddetentie onvoorwaardelijk en een PIJ maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen) onvoorwaardelijk geëist.

De vierde verdachte hoorde een eis van 180 uur werkstraf en vijftig uur leerstraf en zes jeugddetentie voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. Hem wordt afpersing ten laste gelegd.

Tenslotte heeft de officier tegen de vijfde minderjarige verdachte twee jaar onvoorwaardelijk jeugddetentie en een PIJ maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen) geëist. Hem wordt poging moord en afpersing verweten.

Dinsdag 12 juli behandelt de rechtbank de zaken tegen de meerderjarige verdachte. Deze zitting is vooralsnog openbaar

bron:OM