Op de campus van de Universiteit Twente vindt van 6 tot en met 10 juni het Europees Kampioenschap voetbal plaats. Robotvoetbal wel te verstaan: robots zorgen hier voor doelpunten, bliksemsnelle passes en schijnbewegingen. Niet de bouw van de robot geeft de doorslag, maar strategisch inzicht gekoppeld aan slim programmeren. Tien teams uit negen landen zullen op het veld hun krachten meten. Tijdens het EK worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en workshops. 

Een robotvoetbalwedstrijd wordt zonder tussenkomst van mensen gespeeld. Alleen als het spel stagneert, mag een robotje even weer op het rechte pad geholpen worden. Het echte werk gebeurt al vooraf: het bedenken van een strategie, de vertaling naar hard- en software. In robotvoetbal komt kennis van verschillende vakgebieden kijken. Hoe kun je bijvoorbeeld met een camera het hele team volgen, hoe moeten de robots samenwerken, hoe communiceren ze? Kunstmatige intelligentie, bewegingsplanning, embedded systemen zorgen op deze manier samen voor een spannende wedstrijd.  
 
De robots van de teams zijn in essentie gelijk, kleine kubussen van maximaal 7,5 cm. groot, het is niet zo dat de ene robot meer kansen heeft dan de ander dankzij een afwijkende vormgeving of vernuftige uitsteeksels. Snelheid en dynamiek zijn gegarandeerd in het spel. Elk team bestaat uit vijf, zeven of elf robots, afhankelijk van de competitie. Aan de zijlijn staan drie mensen van elk team, de coach, manager en trainer gespannen toe te kijken hoe hun aanpak in de praktijk uitwerkt. 
 
De teams komen uit Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Duitsland, Slowakije, Tsjechië, Nederland, Engeland en de VS.  
 
Programma 
Elke toernooidag worden er  tussen 9.00 en 17.30 uur wedstrijden gespeeld, Op vrijdag zijn de finales en is er bovendien een videopresentatie door de President van de FIRA (Federation of International Robosoccer Association), Jong-Hwan Kim. Pers is van harte welkom om aanwezig te zijn bij de wedstrijden

bron:Universiteit Twente